Inés Sánchez Díaz har tio barn och vill satsa på hushållsodlingar; en åtgärd som hon hoppas ska göra byns invånare mindre sårbara för de plötsliga väderväxlingarna som drabbar byarna på sistone. Foto: SVT

Klimatförändringarna slår hårt mot folket i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Vädret längs Urubambafloden i Amazonas i Peru blir allt mer oförutsägbart. Plötsliga och återkommande väderväxlingar förstör skördarna med majs, bananer, men framförallt rotfrukten yuca som är Amazonasfolkets viktigaste basföda. Vår utsände Ricardo Garcia Canchaya har besökt de etniska minoriteterna Ashanika och Yine i Amazonasregionen Atalaya i Peru.

Efter nästan tre timmars båtfärd från Atalaya längs Urubambafloden kommer jag fram till byn Pucani. Här möts jag av Matias Torre Rios som leder mig till hans yucaodling längre in i skogen. Väl framme väljer han ut en yucaplanta och drar upp den med båda händerna.

– Vädret växlar mellan kallt och varmt, regn och sol. Kolla hur yucan har ruttnat! Den här går inte att äta, säger han och mosar sönder den med fingrarna.

Klimatmötet i Lima 2014

Jag drar upp en annan planta bredvid, får samma resultat och blir nu riktigt förvånad; största delen av rotfrukten är uppäten av små vita maskar och den delen som är kvar stinker lik.

Yuca har alltid varit Amazonasbefolkningens viktigaste basföda och många familjer är dessutom helt beroende av denna rotfrukt för sin försörjning. Om allt fler yucaplantor ruttnar, vad ska de äta? Vad ska de sälja för att köpa det nödvändigaste som tvål, salt och skrivblock till barnen?

Märker av ett förändrat klimat

Flor Carbajal Osorio jobbar för en miljöorganisation som organiserar Atalayas etniska minoriteter. Hon reser runt till regionens avlägsna byar och hon märker att klimatförändringen påverkar allt fler. Jag undrar hur hon kan veta att klimatförändringen ligger bakom detta?

– Människor känner av effekterna. De berättar för mig hur vädret gradvis förändrats – att det har blivit mycket varmare det senaste decenniet, att det blivit fler kylperioder de senaste åren, att de starka vindarna blivit allt vanligare. Så visst känner de av klimatförändringen, helt klart, berättar hon.

Nya tider för barnbarnen

Vid byn Huao träffar jag Inés Sánchez Díaz. Hon har tio barn och dubbelt så många barnbarn. Hon är byns ledare och vill satsa på hushållsodlingar; en åtgärd som hon hoppas ska göra byns invånare mindre sårbara för de plötsliga väderväxlingarna som drabbar byarna på sistone.

Naturen i Amazonas har alltid levererat i tid och i överflöd. Men Inés vet att det är nya tider och hon tänker på sina barnbarns framtid.

– Vi har bestämt oss för att jobba tillsammans. Vi ska lyckas med våra hushållsodlingar så att våra barn och barnbarn alltid har något att äta, säger hon.

Urubambaflodens etniska minoriteter vet inte vad väderväxlingarna beror på. Men en sak är de säkra på, att förutsättningarna för att verka och bo här har nu förändrats.

[Yucaroten har flera namn såsom cassava, maniok, tapioka, reds.anm.]

Se tv-inslag ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Lima 2014

Mer i ämnet