Foto: Reuters

Tekniska problem har lett till frustration på mötet

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen har tidvis varit mycket frustrerad – och det har hörts en hel del kritik mot ordförandelandet Chile för bristfällig organisation.

Under de avslutande överläggningarna har irritationen stegrats ytterligare, då många delegater på grund av tekniska problem med hemsidan inte har lyckats hitta de dokument som ska diskuteras. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efterhand fått stämningen att lätta.

Enats om styrdokument

Efter en hård debatt har parterna kunnat enas om det styrdokument som vägleder klimatarbetet under det kommande året. Där ryms bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

Däremot har den stora frågan om handel med utsläppsminskningar, som beskrivs i artikel 6, skjutits upp till nästa års klimatmöte i Glasgow. Här står framför allt EU och Brasilien för långt i från varandra för att det ska vara möjligt att nå fram till en kompromiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.