Klimatmötet COP25 flyttas från Santiago Foto: Esteban Felix, AP, TT / Pontus LUndahl, TT

Klart: FN:s klimatmöte COP25 flyttas till Madrid

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att FN:s inställda klimatkonferens i Santiago ändå blir av – i Madrid. Det bekräftar FN-organet UNFCCC.

Efter en tid av politisk oro i Chile, med omfattande protester riktade mot landets regering, meddelade president Sebastián Piñera i veckan att FN:s klimatkonferens COP25 i Santiago ställs in.

Flera städer har sedan dess visat intresse för att ta över värdskapet för konferensen. FN-organet UNFCCC kan nu bekräfta att det blir den spanska huvudstaden Madrid som är ny värdstad för toppmötet.

Klimatkrisen

Sebastián Piñera sa, efter beskedet om att mötet i Santiago ställs in, att han talat med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez om saken.

På torsdagen meddelade Spanien att de kanske kunde arrangera sammankomsten. I dag, fredag, meddelade Spanien att de kan stå som värdland. Och nu kommer COP25 att arrangeras mellan den 2 och 13 december, precis som enligt den ursprungliga tidsplanen, fast i Madrid. Chile kommer fortfarande att vara ordförande för mötet.

Regeringen bekräftar

Även den svenska regeringen bekräftar att klimatmötet COP25 flyttas från Chile till Madrid i Spanien. Miljöminister Isabella Lövins pressekreterare berättar detta för DN.

– Det är klart att Spanien tar över och att mötet kommer att genomföras den 2-13 december, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet