Klimatmarsch på Manhattan, New York. Foto: TT

Klimatutsläppen slår nya rekord

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som världens ledare samlas till ett klimattoppmöte i New York visar nya siffror att koldioxidutsläppen i världen fortsätter att öka och det blir allt mer otroligt att uppvärmningen håller sig under tvågradersmålet. Kina släpper nu ut mer än USA och EU tillsammans.

Allt fler gör bedömningen att det är mycket svårt att nå målet att temeraturen inte ska öka mer än två grader det kommande seklet. Nu sällar sig även Global Carbon Project till de som tvivlar. Utsläppsstatistik som organisationen sammanställer varje år visar att utsläppen fortsätter att öka.

Förra året landade utsläppen på 36 miljarder ton koldioxid, en ökning med 2.3 procent. I år bedöms utsläppen öka med ytterligare 2.5 procent. Det är 65 procent över 1990 års nivå.

Klimatmöte i New York

Kina i topp

På bara några få år har Kinas utsläpp gått om USA och blivit störst i världen. Nu visar de nya siffrorna att Kina till och med släpper ut mer än USA och EU tillsammans.

Kina har visserligen en stor befolkning, men utsläppen per person är nu högre än den genomsnittlige européen och 45 procent över den globala snittet. Kinas utsläpp steg förra året med 4.2 procent. Ökningen avtar dock tack vare lägre ekonomisk tillväxt, effektiviseringar, och stora satsningar på förnybar energi.

– Samtidigt som klimatpolitiken är framgångsrik i USA och andra nyckelländer, vänds blickarna allt mer mot Kina för att åstadkomma ett genombrott i klimatförhandlingarna, säger Glen Peters, en av rapportförfattarna vid Cicero i Oslo.

Mer kol i USA och Tyskland

Förra året ökade de amerikanska utsläppen 2.9 procent på grund av att man återigen börjat elda mer kol. USA har annars haft minskande utsläpp de senaste åren framförallt tack vare att skiffergas ersatt kol.

Medan utsläppen i Indien fortsatte att öka med 5,1 procent så minskade EU:s utsläpp med 1.8 procent tack vare en ekonomi på lågfart och klimatsatsningar. Men i Tyskland och Polen ökar utsläppen kraftigt pågrund av ökad koleldning.

Koldioxidkvoten slut inom 30 år

Forskarna vid GCP har räknat ut att världen bara kan släppa ut ytterligare 1.200 miljarder ton koldioxid för att temperaturen inte ska stiga mer än två grader. Med dagens takt kommer det ske inom 30 år.

– De globala utsläppen måste minska med sju procent om året för en rimlig chans att stanna inom kvoten och något sådant har aldrig skett tidigare. Många länder måste dessutom minska mer än så eftersom länder har olika möjligheter att hålla nere utsläppen, säger Glen Peters.

Strid om rätt till framtida utsläpp.

Hur kvoten ska delas upp kommer att bli en svår nöt att knäcka i de redan stillestående klimatförhandlingarna. Enligt GCP kan inte utsläppen delas per person eftersom det är praktiskt omöjligt att åstadkomma med den infrastruktur som redan finns.

– Varje lands utsläppsmål måste vara både möjligt och rättvist, där alla länder blir nöjda, säger Robbie Andrew vid Cicero.

FN-möte i New York

I söndags deltog hundratusnetals i klimatmanifestaioner i många storstäder jorden runt; London, Rio de Janeiro, Stockholm, New York, Tokyo, Kairo, Paris, Bogata, Berlin.

– Det här är viktigt för varje enskild människa. Det här är slaget om våra liv. Vi kämpar för våra barn, sa skådespelerskan Emma Thomsson som deltog i klimatmarschen i London.

Flest samlades i New York där mer än 100.000 marscherade till FN-skrapan där de möttes upp av förra vice presidenten Al Gore, New Yorks borgmästare Bill de Blasio och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

– Jag är överväldigad av en sådan kraft och energi från alla era röster. Jag hoppas att denna röst kommer återspeglas till världens ledare när de möts på tisdag, sa Ban Ki-Moon.

På tisdag ska ledare från över 120 länder mötas i FN om klimatet. Generalsekreteraren Ban Ki-Moon vill öka tempot i klimatförhandlingarna inför det avgörande mötet i Paris nästa år och har uppmanat alla länder att komma med konkreta klimatlöften.

– Klimatfrågan är avgörande för vår framtid och vi får inte förlora mer tid. Om vi inte vidtar åtgärder nu, kommer vi att behöva betala mycket mer i framtiden, sa Ban Ki-Moon.

Ny protest väntas

Enligt uppgifter på måndagen planerar hundratals demonstranter att, utan demonstrationstillstånd, delta i en blockad i New Yorks finansdistrikt för att uppmärksamma vad de ser som Wall Streets del i klimatförändringar.

USA:s president Barack Obama ska på tisdag försöka samla internationellt stöd för kampen mot global uppvärmning i sitt tal i FN. Möjligheten för Obama att under sin tid som USA:s president få igenom beständiga klimatinsatser är på upphällningen, och hans senaste försök att för fem år sedan i Köpenhamn få med sig regeringschefer världen över i ett avtal blev en bitter besvikelse.

Miljöminister Lena Ek (C) kommer att delta tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i FN-mötet. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i New York

Mer i ämnet