Melania och Donald Trump får nu en officiell ursäkt från talskrivaren. Foto: TT/Skärmdump

Kliver fram: Jag skrev kritiserade talet

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Donald Trumps enorma privatflyg väntas flyga in till Cleveland kliver en av kampanjens medarbetare fram och tar på sig ansvaret för hustrun Melania Trumps tal. Ett tal som rört upp starka känslor och blivit veckans stora samtalsämne.

Det var i måndags, under det republikanska konventets första dag, som Melania Trump höll ett tal där hon hyllade sin make och delade med sig av sina egna erfarenheter som invandrare till USA.

Talet, skulle det snart visa sig, var på flera punkter nästan identiskt med det tal som Michelle Obama höll 2008. Lamporna hade knappt hunnit slockna i arenan innan klipp spridits över hela världen som visar exakt hur lika de två talen var.

Läs också: Så lika var talen

”Det var mitt fel”

Trump-kampanjen har sedan dess försvarat det hela genom att kalla uppståndelsen kring likheten meningslös och sagt att Melania Trump talade om vanliga värderingar, med ord som ofta används.

Läs också: Trump-kampanjen försvarar talet

Uppgifter har cikulerat sedan i går om att hustrun själv skulle ha skrivit talet, men nu kliver en av Trump-kampanjens talskrivare fram och tar på sig hela ansvaret.

”Det här var mitt fel och det känns fruktansvärt att jag har orsakat ett sådant kaos för Melania och familjen Trump, och även för Mrs. Obama. Jag menade inget illa”, skriver Meredith McIver i ett uttalande.

Tittade aldrig på Obamas tal

Det har rått stor förvirring bland både personer på plats vid konventet och i tv-sändningar kring hur det egentligen kan ha gått till när delar av Michelle Obamas tal verkar ha plagierats närmast rakt av till det tal Melania Trump höll i måndags. Nu kommer en förklaring.

”Över telefon läste hon upp några passager från Mrs. Obamas tal som exempel. Jag skrev ner dem och senare tog jag med några fraser i utkastet som blev det slutgiltiga talet. Men jag tittade aldrig på Mrs. Obamas tal.”

Meredith McIver har erbjudit sig att avgå, men skriver i uttalandet att Donald och Melania Trump inte godtagit avgångsansökan. Trump ska enligt McIver ha sagt att alla kan göra ett oskyldigt misstag och att ”man lär sig av sådana erfarenheter.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet