Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Löfven har varit föremål för liknande klock-anklagelser som Macron. Se videon för vår genomgång. Foto: TT/AP

Presidentens ”lyxklocka” går upp i rök – mitt under intervjun

Publicerad

Våldsamma sammandrabbningar, hundratals poliser skadade och stadshus som satts i brand. Frankrike skakas av kravaller – och samtidigt riktas blickarna mot president Emmanuel Macrons handled.

Miljontals människor har varit ute på gatorna och demonstranter har kastat gatustenar och flaskor mot kravallpolis i flera städer i Frankrike. Vissa delar av Paris beskrivs som en krigszon med stark röklukt och krossade skyltfönster, och 5 000 poliser fanns på plats i staden under torsdagen.

Protesterna handlar om den franska regeringens pensionsreform som ska höja pensionsåldern från 62 till 64 år. President Emmanuel Macron menar att det nuvarande pensionssystemet är för dyrt för Frankrike

I sociala medier har samtidigt mysteriet med en försvinnande klocka blivit en snackis.

I en intervju om pensionsreformen har Macron en klocka på handleden. Klockan slår i bordet.

Kort därpå finns den inte längre på presidentens handled.

”Den här mannen är ett skämt”

Klockan påstås kosta över 800 000 kronor, en symbol för att presidenten inte lever som han lär och är verklighetsfrånvänd, enligt kritiker. Macron anklagas för att gömma sin påstådda lyxklocka under intervjun för att slippa hyckleri-anklagelser.

”Medan han talar om låginkomsttagare tar han diskret bort sin lyxklocka. Den här mannen är ett skämt” twittrade den franska politikern Clémence Guetté.

Men enligt talesperson för presidenten är klockan inte fullt så dyr –  enligt dem är klockan en Bell & Ross BR V1-92, som ska kosta mellan tjugo och trettio tusen.

Enligt talespersonen ska presidenten ha tagit av klockan enbart för att den slog i bordet.

Även dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) har funnit sig själv i mitten av en ”klockskandal”.

I videon ovan kan du se klippet med Macron, och en genomgång av Löfvens omtalade klocka – som fick namnet ”Socialistklockan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.