En klusterbomb. 9-åriga Mahmoud fick båda sina ben bortsprängda när han lekte med en. Foto: Niclas Berglund/SVT

Klusterbomber använda i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I de hårda striderna i östra Ukraina har den ukrainska armén och kanske även proryska rebeller använt klusterbomber, enligt flera uppgifter.
Klusterbomber är i många länder förbjudna eftersom civila ofta drabbas hårt.

Ukrainska regeringsstyrkor har använt klusterbomber i staden Donetsk, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) och tidningen The New York Times.

HRW säger sig ha dokumenterat  ”utbredd” användning av klusterbomber i strider mellan regeringsstyrkor och proryska rebeller, och framhåller att tecknen pekar på att regeringsstyrkor använt dem.

Har inte förbjudet vapnet

Även The New York Times rapporterar att den ukrainska armén tycks ha använt klusterbomber vid flera tillfällen, efter en reportageresa till området. Även de proryska rebeller misstänkts ha använt bomberna, som efter att de skjutits släpper ut tio- eller hundratals mindre skott.

Många länder, dock inte Ukraina, har skrivit på internationella avtal som förbjuder klusterbomber eftersom de är svåra att styra och därmed skadar många civila.

Ammunitionen sprids också ofta över stora områden och kan bli liggande i år innan de utlöses. Klusterbomber har dödat och skadat tusentals civila. En tredjedel av de som skadats av klustervapen är barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrisen

Mer i ämnet