Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den 500 meter långa tunnel som använts för att smuggla droger från Mexiko till USA. Foto: EBU/AP

Drogtunnel hittad på gränsen mellan USA och Mexiko

Publicerad

Amerikanska myndigheter har upptäckt en underjordisk smugglingstunnel på gränsen mellan Kalifornien och Mexiko som innehåller förstärkta väggar, el, ventilation och ett rälssystem.

Tunneln är över 500 meter lång och går mellan Tijuana och Otay Mesa i San Diego, Kalifornien. I samma område har mer än ett dussin andra tunnlar upptäckts under de senaste 20 åren, eftersom den leriga jorden är gynnsam att gräva i.

Sex personer är gripna och polisen har beslagtagit 799 kilo kokain, 75 kilo metamfetamin, 1,5 kilo heroin och över 1 200 kilo marijuana.

Det uppskattade gatuvärdet för drogerna är 300 miljoner svenska kronor.

– Jag är mycket glad över att kunna rapportera att det inte finns något ljus i slutet av den här narkotikatunneln, säger advokaten Randy Grossman.

– Vi kommer stoppa alla underjordiska smugglingsvägar vi hittar för att förhindra att illegala droger når våra gator och förstör våra familjer och samhällen.

Det är oklart hur länge tunneln har använts. Enligt federal lag i USA måste myndigheterna fylla ingångar till tunnlar som upptäcks med betong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.