Foto: TT

Knivattack i Hamburg – en död, sex skadade

Uppdaterad
Publicerad

En 50-årig man dödades och fem personer skadades när en man beväpnad med en kökskniv gick till attack mot kunder i en matbutik i Hamburg. Polisen uppger att förövaren är gripen. Enligt borgmästaren Olaf Scholz drevs knivmannen av hat.

Samtal om attacken inkom till polisen klockan 15:11, lokal tid. Mannen ska ha sprungit in i en matbutik på Fuhlsbüttler Straße i Barmbek-distriktet i norra Hamburg, och börjat hugga mot kunder med en kniv, uppger Bild. Gärningsmannen flydde men greps 30 minuter efter dådet, inte långt från brottsplatsen, efter att ögonvittnen följt efter och övermannat honom.

Flera medier, däribland Bild, Die Welt och BBC, rapporterar att ett antal ögonvittnen hört mannen skrika ”Allahu akbar” (arabiska för ”Gud är större”, reds. anm.) i samband med attacken. Uppgifterna har inte bekräftats av polis.

50-årig kvinna dog

Vid 20:30 svensk tid publicerade Hamburgpolisen ett uttalande på Twitter, i vilket de uppger att förövaren är en 26-årig man. Mannen ska vara född i Förenade Arabemiraten, men hans nuvarande statstillhörighet är okänd, enligt uttalandet.

Vidare tillkännages att en 50-årig man dött av sina skador, och att en 54-årig kvinna och fyra män (64, 57, 56 respektive 19 år gamla) ådrog sig skador. En 35-åring ska även ha skadats i samband med att gärningsmannen övermannades. Polisen uppger att några av offren skadats allvarligt.

Ensam gärningsman

Tidiga uppgifter gjorde gällande att mordvapnet var en machete, men enligt nyhetsbyrån AP bekräftar Hamburg-polisens talesman Timo Zoll att det rör sig om en kökskniv.

Initialt kom uppgifter om att en andra gärningsman söktes, men Hamburgpolisen bekräftar på Twitter att det ”definitivt rör sig om en gärningsman”. Polisen uppger även att tidiga uppgifter om att det rör sig om ett rån inte har bekräftats. Enligt borgmästaren Olaf Scholz drevs knivmannen av hat.

En särskild kommission ska nu utreda händelsen, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.