Kvinna som transporteras med ambulans utanför ett hotell i CBC. Foto: Dean Lewins/AP

Polisen: Knivattacken i Sydney tros inte ha varit terrorrelaterad

Publicerad

Tisdagens knivdåd i Sidney kopplas i nuläget inte till terrorism. Den 20-årige mannen som misstänkts för mord och mordförsök ska ha lidit av psykisk ohälsa, rapporterar Sydney Morning Herald och hänvisar till polisen.

Enligt polisen ska mannen ha anmälts saknad av sin familj efter en incident i hemmet, dagarna innan knivattacken, skriver tidningen.

20-åringen greps under dramatiska former nära York Street då han gick runt blodig med en slaktkniv. Han misstänks för att ha knivhuggit en kvinna i ryggen och dödat en 24-årig kvinna.

Enligt polischef Mike Fuller, ska mannen ha varit känd för polisen sedan tidigare på grund av sin psykiska ohälsa. Han bekräftar att 20-åringen nyligen hade lagts in på klinik för detta och blivit medicinerad.

Under tisdagskvällen sökte polisen igenom mannens hem i Maryong och ytterligare en fastighet i Blacktown. Enligt polisen ska han ha flyttat ut ur sitt familjehem och troligen ha ”couch-surfat eller varit hemlös under en period”.

Hade filmklipp på massmord i mobilen

Under tisdagen beslagtogs mannens mobil och en USB-sticka – där det påträffades klipp på massmord, bland annat från dödsskjutningen i Nya Zealand. Dessa föremål och dess data ska nu undersökas, skriver tidningen. Men i nuläget kopplas inte attacken till terrorism men kommer att utredas av säkerhetspolisen, enligt polisen.

– Förhoppningsvis kommer det här klarna något efter att vi gått igenom mannens sociala kanaler och hans sovrum, säger Mike Fuller på onsdagen.

Misstänks för mord och mordförsök

Runt 14-tiden på tisdagen, lokal tid, började mannen attackera människor i affärsområdet Sydney central business district – innan han senare högg en kvinna i ryggen nära en krog på King Street.

Innan dess, hade han besökt en lägenhet i ”affärer” på Clarence Street – där man senare hittade en 24-årig kvinna död. Mannen och kvinnan hade tidigare under dagen varit i kontakt med varandra.

– Vi vet att det fanns telefonkontakt mellan honom och 24-åringen. Det återstår att se varför parterna hade kontakt och vad syftet med deras möte var, säger Mike Fuller.

Mannen befinner sig i nuläget på sjukhus och vårdas för mindre allvarliga skador. Han misstänkts för både mord och mordförsök, skriver Sydney Morning Herald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.