Polisen spärrade av området efter att en knivbeväpnad man gripits utanför Buckingham Palace.

Knivattack utreds som terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Storbritannien utreder knivattacken som skedde sent på fredagskvällen utanför Buckingham Palace i London som ett terrordåd. En person med ett drygt en meter långt svärd greps efter att ha attackerat poliser utanför residenset. Två poliser skadades lindrigt i attacken.

Den 26-årige angriparen stoppade sin bil nära ett polisfordon i ett avgränsat område utanför palatset strax efter halv nio på fredagskvällen.

”Poliserna såg en stor kniv i hans fordon och skulle gripa honom. Under gripandet skadades två poliser lindrigt i armen”, står det i ett uttalande från polisen. Han ska också ha ropat ”Allahu Akbar” (Gud är störst) vid tillfället uppger nyhetsbyrån Reuters.

Mannen greps inledningsvis misstänkt för att ha orsakat kroppsskada och attackerat polisen. Nu misstänks han även för terrorbrott. Han kommer att förhöras av polisen. Vittnen trodde först att det var en kniv han sträckte sig efter på passagerarsätet, men det har visat sig vara ett svärd, ungefär 1,2 meter långt.

Ingen annan skadades eller var inblandad i händelsen.

Poliser från Metropolitanpolisens antiterrorismstyrka utreder händelsen.

35 personer har dödats i tre attacker i London och Manchester sedan i Mars. I två av attackerna kördes fotgängare ned av ett fordon. Den tredje attacken var en bombning vid en popkonsert med Ariana Grande i Manchester. Där dödades 22 personer. Flera var barn.

Även attacken i Bryssel på fredagskvällen utreds som som ett misstänkt terrorrdåd enligt belgisk polis. Där sköts gärningsmannen ihjäl av polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.