I Skottland startade polisen ett långsiktigt projekt ihop med skolan, socialtjänsten och sjukvården för att minska knivvåldet. Foto: TT

Knivvåldet minskar i Skottland – våldsamma ungdomar får alternativ

Uppdaterad
Publicerad

I Skottland har man framgångsrikt bekämpat det utbredda knivvåldet. Antalet döda av knivhugg har minskat, tack vare ett långsiktigt projekt där man erbjuder ungdomar alternativ till våld och ett bättre liv.

Särskilt i den skotska staden Glasgow var knivvåldet ett stort problem för tio år sedan. Mellan 2006 och 2011 dödades 40 barn och ungdomar i Skottland och 15 av knivmorden skedde i Glasgow. En FN-rapport hävdade att man i Skottland löpte tre gånger så stor risk att bli skadad av knivvåld som i USA.

I Sverige är dödligt våld med kniv den dominerande våldsmetoden sen 1970-talet, enligt Brottsförebyggande rådet. Knivskador är nästan fem gånger vanligare än skador av skjutvapen i Sverige, visar statistik från Socialstyrelsen.

Det är nästan fem gånger vanligare att bli skadad av kniv än av skjutvapen i Sverige, enligt Socialstyrelsen. Men skottskadorna har ökat på senare år, från 23 skadade 2007 till 70 skadade av skjutvapen 2016. Foto: SVT Design

Socialt problem

I Skottland startade polisen ett långsiktigt projekt ihop med skolan, socialtjänsten och sjukvården. Man bestämde sig för att betrakta knivvåldet som ett socialt samhällsproblem, inte enbart som en fråga för polisen.

I projektet sökte man aktivt upp ungdomar som fanns i polisregistret, bjöd in dem och berättade om våldets konsekvenser. De fick träffa en mamma som förlorat sin son och se bilder på skador efter knivvåld. Och man visade ungdomarna en väg ut.

Erbjöds ny livsstil

”De erbjöds ett program där de kunde få utbildning, bostad och jobb. Många av dem hakade på och har bytt livsstil”, säger Christine Goodall i tidningen The Guardian. Hon är läkare och grundare av ”Läkare mot våld” och arbetar tillsammans med de övriga myndigheterna mot knivvåldet.

I projektet utmanade man gängkulturen och isolerade ledarna. Samtidigt försökte man uppmuntra ungdomarna att utveckla sin egen kapacitet att fatta positiva beslut och ta avstånd från våld.

Positivt resultat

”Det gav ingen effekt att hota med straff men ungdomarna påverkades när de såg hur familjer drabbats”, säger Jane Dailly. Hon arbetar med ungdomsprojektet ”No knives, better lives”. De försöker göra ungdomarna medvetna om att livet blir bättre utan knivvåldet.

Resultatet av alla åtgärderna har varit positivt. Sedan projektet startade har färre unga människor dött av knivvåld. Även upptäckta fall av innehav av kniv har minskat med 70 procent.

Fakta: Knivvåldet i Skottland

Under 2006 – 2011 dog 40 barn och ungdomar av knivvåld i Skottland och under åren 2011 – 2016 minskade det till 8 barn och ungdomar som dog till följd av knivvåld.

I Skottlands största stad Glasgow dog 15 barn och ungdomar av knivvåld 2006-2011. Mellan 2011 och 2016 var det ingen som dog av knivvåld i staden.

Källa: Projektet ”Beyond the blade”, The Guardian, inrikesministeriet i Storbritannien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.