Enligt myndigheter är detta det största beslaget av kokain i landets historia. Foto: AFP/Uruguays militär/TT

Kokain värt 12 miljarder har hittats i Uruguay

Uppdaterad
Publicerad

I Uruguay har det största beslaget av kokain i landets historia gjorts. Kokainet, värt totalt över 12 miljarder kronor, hittades i containrar som skulle innehålla sojamjöl, rapporterar BBC.

En del av rekordbeslaget, 4,4 ton, hittades gömt i fyra containrar vid hamnen i huvudstaden Montevido. Containrarna skulle ha innehållit sojamjöl och var på väg till Lomé, huvudstaden i västafrikanska Togo.

Enligt lokala medier hittades senare ytterligare 1,5 ton kokain vid en ranch, skriver BBC.

Det totala värdet på kokainet uppskattas till 1,3 miljarder dollar, motsvarande över 12 miljarder svenska kronor.

Det var när containrarna skulle skannas i hamnen som avvikelser i lasten upptäcktes, säger myndighetspersoner. Eftersom företaget som skulle transportera lasten aldrig hade exporterat en så stor mängd soja förut, hade misstankar om containrarnas innehåll redan väckts, rapporterar lokala medier enligt BBC.

Används som genomgångsland

Det har blivit allt vanligare att Uruguay används som genomgångsland för droger som transporteras från Latinamerika till Afrika och Europa.

Senast i november i år gjordes det näststörsta beslaget av kokain i Uruguay, då man i hamnen i Montevideo hittade tre ton kokain i en container som skulle skickas till Cotonou i Benin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.