Foto: Peta

Kokosvatten tas bort från butiker i Storbritannien – ”apor far illa”

Publicerad

Djurrättsgruppen PETA Asia har i en granskning visat hur apor som är tränade att plocka kokosnötter i Thailand behandlas illa. På grund av rapporten tar nu flera butikskedjor i Storbritannien bort produkter som kan ha framställs av apskördade kokosnötter.

Aporna tillfångatas i det vilda när de är små och tränas sedan att plocka upp till 1 000 kokosnötter om dagen. Primaterna behandlas sedan mycket illa, som ”kokosnötsmaskiner”. Det säger djurrättsgruppen People for the Ethical Treatment of Animals, PETA i sin granskning. Utnyttjandet av aporna är stort i Thailand uppger organisationen.

Djurrättsgruppens larm har lett till att flera butikskedjor i Storbritannien har plockat bor produkter med kokos som misstänks komma från apskördad frukt. Det rapporterar BBC. Exempel på företag som slutar med flera kokosprodukter är Waitrose, Ocado, Co-op och Boots. Produkter som tas bort är till exempel kokosolja och kokosvatten.

Stor mängd kokosnötter apskördas i Thailand

I sin rapport skriver PETA att apor som försöker försvara sig ibland får sin tänder utdragna. De hävdar också att en stor del av de kokosnötter som skördas i Thailand skördas med hjälp av apor.

Enligt organisationen själv så kommer 15 000 butiker inte längre att köpa dessa kokosprodukter från tillverkare som organisationen avslöjat använder apor som arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.