Foto: Brett Coomer/Houston Chronicle via AP

Köldknäpp i USA har krävt flera dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 dödsfall kan kopplas till det kylslagna vädret i delar av USA de senaste dagarna, enligt lokala medier. Samtidigt riskerar landets vaccinationsprogram mot covid-19 att påverkas när leveranser inte kommer fram.

President Joe Biden har nu utlovat ytterligare nödresurser för de drabbade.

En köldvåg har dragit över USA:s södra och mellersta delar de senaste dagarna och orsakat köldrekord på flera håll i landet med temperaturer ned mot --15 grader i bland annat Dallas och -35 i Oklahoma City.

Enligt lokala medier kan över 20 dödsfall hittills kopplas till extremvädret som har lämnat miljontals invånare strömlösa.

I Texas, som är värst drabbat av kylan, har flera miljoner människor varit utan ström och NBC News rapporterar om hur två personer har avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning då en bil använts för att generera värme.

Det rapporteras även om hur hemlösa tros har frusit ihjäl och om dödliga halkolyckor.

Tornador i kylan

Stora hjälpinsatser har satts in och president Joe Biden har nu utlovat ytterligare nödresurser för de drabbade.

Extremvädret riskerar även att påverka USA:s vaccinprogrogram mot covid-19 då leveranser har svårt att ta sig fram, rapporterar The Guardian.

Minst fyra tromber har enligt weather.com uppstått och vid en av dem, vid North Carolinas kust, har minst tre personer dödats och tio skadats.

Samtidigt har uppemot en halv meter snö uppmätts i Chicago där skolor nu har tvingats stänga.

Enligt en webbsida som övervakar elnätet var över tre miljoner kunder utan el i Texas på tisdagskvällen lokal tid. Det kommer även rapporter om att många är utan vatten då vattenledningar har frusit. Invånare i delstaten säger till The Guardian att de tvingas smälta snö för att klara vattenförsörjningen.

Stormen rör sig mot Kanada

Även USA:s södra granne Mexiko har drabbats hårt av minustemperaturerna. I Monterrey har bland annat flera hemlösa frusit ihjäl.

Enligt vädertjänsten National Weather Service (NWS) rör sig vinterstormen i nordostlig riktning mot Kanada – ”men inte förrän det har orsakat kraftigt snöande och iskallt regn vid delar av Stora sjöarna och New England”.

Även flygtrafiken i landet har drabbats hårt med tusentals inställda avgångar som följd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.