Prideparad i Kolkata, Indien, i vintras. Foto: Arkivfoto: Bikas Das/AP

Koloniallag som förbjuder samkönat sex upphävd i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors överläggningar i Indiens högsta domstol hävs nu förbudet mot samkönade sexuella relationer, rapporterar nyhetsbyrån AP. Homosexualitet har i praktiken varit förbjudet i Indien fram till nu, enligt en koloniallag från 1860-talet.

Samkönat sex har hittills kunnat straffas med upp till livstids fängelse, även om åtal har varit ovanligt.

I ett uttalande kallar chefsdomaren Dipak Misra lagen, som är känd som ”section 377”, för ”irrationell, oförsvarbar och uppenbart godtycklig”.

Indien är världens näst största land sett till antal invånare och i årtionden har landets HBTQ-personer kämpat mot lagen.

– Det här beslutet är väldigt viktigt, säger Meenakshi Ganguly, Sydasienchef på människorättsgruppen Human Rights Watch, skriver New York Times.

I januari i år gick högsta domstolen med på att återigen ta upp frågan om att legalisera homosexualitet, efter att en grupp högprofilerade indier slagit larm om att den gamla lagstiftningen skapar en atmosfär av rädsla i landet. 2013 tog högsta domstolen samma fråga, efter att en lägre domstol beslutat att skrota den gamla lagen varpå beslutet överklagats av religiösa grupper. HD klubbade då att låta homosexualitet förbli kriminellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.