160.000 kilo tomater kastades under den årliga festivalen La Tomatina i Spanien. Foto: TT

Kom ketchup så går vi – till världens kladdigaste festival

Uppdaterad
Publicerad

Har du alltid drömt att kasta tomater rakt i ansiktet på någon? Då ska du boka en biljett till den årliga tomatkastarfestivalen La Tomatina i Spanien.

Om du råkar befinna dig i den lilla staden Buñol i Spanien densista onsdagen i augusti så bör du inte ha din finaste vita t-shirtpå dig. Det är nämligen datumet för den årligatomatkastarfestivalen La Tomatina.

Sedan 1945 har La Tomatinafirats i Buñol och i dag slog man nytt rekord – deltagarna kastadehela 160.000 kilo tomater på varandra och stadens trånga gränderfärgades röda.

Kan ha börjat med riktigt matkrig

Det finns ingen säker källa som kan intyga hurtraditionen startade, men en populär historia är att det börjademed ett äkta bråk i augusti 1945 som slutade med att slagskämparnakastade frukter och grönsaker på varandra.

Traditionen fortsatte, och det var inte till glädje för myndigheterna. Under 1950-talet förbjöds festivalen flera år. Men trots att många greps av polis slutade inte invånarna i Buñol med att driva traditionen vidare. Under 80-talet blev La Tomatina erkänd som en officiell högtid och började uppmärksammas i hela Spanien, och i slutändan hela världen.

Uppemot 50.000 deltagare

Sedan dess harfestivalen växt enormt och är nu en del av den stora spanskaturismnäringen. Antalet deltagare har genom åren varit så många som50.000, i en liten stad på endast 10.000 invånare. Så 2013 valdemyndigheterna att begränsa antalet för att få bättre kontroll övermatkriget. I dag plaskade omkring 20.000 personer omkring i denröda geggan.

Det finns några enkla råd från arrangörerna – Kastainga hårda föremål, mosa tomaterna innan du kastar dem och det ären bra idé att ha på sig simglasögon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.