Favoriten Volodymyr Zelenskyj är populär bland ukrainska medborgare inför söndagens presidentval. Foto: TT/Vadim Ghirda

Analys: ”Komikern kan bli president på riktigt – om det blir lika roligt återstår att se”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med stor sannolikhet kommer Ukraina idag välja en komiker och politisk novis, Volodymyr Zelenskij, till ny president. Men skälet till att folk röstar på honom är inte i första hand hans egenskaper som politiker och vilka vallöften han har gett. Det är på grund av vad han inte är som han har blivit favorit att vinna valet.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Zelenskij är inte politiker, han är inte en del av den etablerade eliten, och han har i princip inte sagt något om vad han skulle vilja göra som president, bara att han tänker ”slå sönder systemet”. Och det är faktiskt det en stor del av väljarna vill.

Många jag har talat med runt om i Ukraina de senaste veckorna säger att de har tappat tron fullständigt på landets makthavare – både de politiska och de ekonomiska. Och de har ganska goda skäl att vara skeptiska.

Ekonomiska svårigheter

Den sittande presidenten Petro Porosjenko är kanske mest impopulär av alla. Mest beror det på att många invånare har det svårt ekonomiskt medan de ser hur landets korrumperade elit lever i överflöd. Att kriget mot de ryskstödda separatisterna fortfarande pågår är också något som många ger presidenten skulden för.

Men faktum är att Ukraina under Porosjenkos tid vid makten har tagit ganska många steg i riktning mot det som väljarna säger sig vilja ha. Korruptionen har i alla fall minskat något, byråkratin moderniserats, och Ukraina närmar sig tydligt både EU och NATO.

Porosjenko lyckades också förstärka armén så pass snabbt att den ryskledda framryckningen i östra Ukraina kunde hejdas. Men framstegen känns för många inte så konkreta.

Oklart politiskt program

Att Porosjenko – efter krav från utländska långivare – har avskaffat kostsamma subventioner så att till exempel priset på hushållsgas har stigit  i höjden, det är något som är väldigt konkret och drabbar tunna plånböcker väldigt hårt. Bort med honom och in med någon ny, blir slutsatsen. Men vad innebär då det nya?

Ingen jag har talat med säger sig veta vilket politiskt program Zelenskij har, om han nu har något. Han talar om att ”folket” ska få bestämma, kanske genom ett stort antal folkomröstningar.

Han lovar också att avskaffa den juridiska immunitet som dagens parlamentsledamöter har, som ett sätt att komma åt landets kroniska korruption. Och han lovar också att förbättra relationerna till Ryssland, få tillbaka Krimhalvön och avsluta kriget i östra Ukraina – samtidigt som han vill att Ukraina ska fortsätta närmandet till EU.

Vaga ord

Men det mesta han säger är vagt och oprecist. Att han i grunden är okunnig när det gäller politik, ekonomi, försvarsfrågor och internationella relationer är något han närmast koketterar med.

Ukraina är fantastiskt, framtiden är ljus och det mesta är rätt kul. Det är i grunden hans budskap – precis som i komediserien ”Folkets tjänare”, där han spelar en lärare som av en slump blir Ukrainas president. Tittarna har skrattat med. Nu kan han bli president på riktigt. Om det blir lika roligt återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.