ANALYS: ”Kommer du ihåg Lycos, Myspace och Altavista?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Politiker drar nu åt snaran och försöker tygla dem. Men det enda som verkligen kan skada jättar som Google, Facebook och Amazon är att de blir för belåtna med sin framgång.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

De förefaller ostoppbara. Som Microsoft vid millenieskiftet, vars Internet Explorer tog över marknaden för webbläsare fullständigt och dödade Netscape, som tidigare haft 90% av kunderna. 1998 stod Microsoft inför rätta, stämda av det amerikanska justitiedepartementet för att ha brutit mot konkurrenslagstiftningen. Amerikanska staten hävdade att bolaget genom att förinstallera Explorer i alla PC med Microsofts operativsystem Windows, missbrukat sin dominerande ställning för att slå undan benen för konkurrenter. Fallet slutade med förlikning.

Microsofts Explorer peakade med över 90% marknadsandel. Vem skulle kunna hota dem? Ett bolag som knappt var grundat när Microsoft stod i rätten: Google. I dag har deras Chrome nästan två tredjedelar av webbläsarmarknaden globalt, medan Microsoft får nöja sig med enstaka procent. I dag har Google nästan 95% marknadsandel för sökmotorer, medan Microsoft käkar smulorna som blir över tillsammans med de andra pytte-konkurrenterna. Snart står Google inför rätta för monopolism. Det tar alltså 20 år att gå från uppstickare till herravälde.

Apple har gett upp

Det amerikanska justitiedepartementets stämning av Google är som en kopia av Microsoftmålet: Google anklagas för att befästa sin dominerande ställning genom att få sin sökmotor förinstallerad på hårdvara. Bland annat genom ett guldkantat avtal med Apple som enligt uppgift ska få upp till 12 miljarder dollar om året (motsvarande en femtedel av Apples totala nettovinst!) för att se till så att alla sökningar i Apples produkter sker med Google. Apple har gett upp att själv utveckla en sökmotor som skulle kunna konkurrera med Googles, men cashar in bra ändå genom att liera sig med dem.

I en annan stämning anklagas Google för att ha delat upp annonsmarknaden mellan sig och Facebook. Amazon är självklart under lupp också, med regleringsivriga politiker i både Washington och Bryssel som i grundaren Jeff Bezos ser en grosshandlare som riskerar bli enda handlarn kvar på byn, om hans affär får växa ohämmat. Men är det olagligt att vara förkrossande stor? Nej, det räcker inte. Du måste missbruka den ställningen medvetet för att riskera något i rätten. Räkna med att ”United States VS Google” kommer ta flera år att processa.

”Populistiskt att slå på Big Tech”

Under tiden hinner nog politikerna reglera dem. Nu är det närmast populistiskt att slå på Big Tech, som vuxit och berikat sig kraftigt under pandemin. EU har redan tuffare lagstiftning på gång. Om inte de amerikanska rättsfallen slutar med uppstyckning av bolagen så kan det bli som i Microsoft-målet, de tvingas öppna upp sina slutna system så fler kan konkurrera. Och det är nya bolag med bättre teknik och erbjudande, som knappt sett dagens ljus när det är dags för Google att ställa sig i rätten, som de bör frukta.

Någon gång ska nästa Amazon födas. Och någon gång kanske Facebook bara är en pensionärsklubb. Jag vet, det känns konstigt att tänka att dagens techgiganter inte skulle finnas kvar om 20 år. Men, kommer du ihåg Lycos, Myspace och Altavista?

Om inte, googla dem!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.