Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fackförbundet Kommunal larmar om kronisk underbemanning. Foto: Johan Nilsson/TT, Kommunal

Kommunal larmar: Kronisk underbemanning inom vård och omsorg

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal larmar återigen om vad de anser är kronisk underbemanning i kommuner och landsting. Läget beskrivs som särskilt utsatt när influensa, covid-19 och RS-virus slår till samtidigt.

– Man orkar inte med sitt jobb. Det blir mycket sjukskrivningar, säger Peter Larsson, ombudsman vid Sveriges största fackförbund Kommunal.

I somras riktade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kraftig kritik mot vård på äldreboenden. Den rikstäckande granskningen visade att vård i livets slutskede inte följde reglerna, att läkemedelshanteringen inte var patientsäker och att det fanns brister i kontinuitet och dokumentation.

Det föregicks bland annat av larm om underbemanning inom vård och omsorg. Nu, knappt fyra månader senare, larmar Kommunal igen. 

– Det finns en kronisk underbemanning inom omsorgen. Man har en personalförsörjning som saknar marginaler. Man har inte dragit lärdomar av pandemin, säger Peter Larsson, ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor vid Kommunal.

Han fortsätter:

– Man har inte bemannat upp tillräckligt under sjukfrånvaro och sjukvikariat. Det blir mycket stress. Ingen återhämtning överhuvudtaget. Personal är totalt slut när de kommer hem från jobbet.

Läget väntas dessutom bli extra bekymmersamt under de kommande storhelgerna.

– Man har inte bemannat upp tillräckligt under jul och nyår. Det är som om jul och nyår samt semester kommer som en total överraskning.

Minst fyra virussjukdomar

Kommunal har över en halv miljon medlemmar, varav 320 000 som arbetar inom vård och omsorg. Det är bland annat vårdare, vårdbiträden, skötare och undersköterskor samt barnskötare och elevassistenter som nu möter minst fyra virussjukdomar på sina jobb.

– Det är covid. Det är RS-virus, kräksjuka och influensa samtidigt. Vi har haft två stressiga år på grund av covid med en kronisk underbemanning. Det blir mycket sjukskrivningar, säger Peter Larsson.

Han nämner en ny rapport från intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) som pekar på att det behövs 92 000 nya undersköterskor fram till 2031 för att klara vårdbehoven. Det handlar om 110 000 nya tjänster inom vård och omsorg, rapporterade tidningen Kommunalarbetaren förra veckan.

Peter Larsson betonar att det även behövs en inventering av skyddsutrustning mot covid i verksamheterna och tydliga påminnelser om hygienrutiner för att motverka smittspridning så att det inte uppstår en situation liknande år 2020.

– Det får inte bli som i början på pandemin med egen tillverkning av skyddsutrustning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.