Trebarnspolitik är en signal från den kinesiska regimen att kvinnor förväntas prioritera familj och barnafödande, skriver Tilde Lewin. Foto: Ng Han Guan/TT

Analys: Kommunistpartiets uppmaning till kvinnor: ”Sluta plugga och gift dig”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det föds för få barn i Kina. Men vem ska föda alla barnen som behövs? Det ska kvinnorna göra, såklart. Och nu börjar övertalningskampanjen.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

För några år sedan blev Kinas ettbarnspolitik en tvåbarnspolitik, och på måndagen kom beskedet att tvåbarnspolitiken blir trebarnspolitik. Och det är inte bara tillåtet att ha tre barn — det är jättebra.

2014 bevakade jag Kommunistiska kvinnoförbundets kampanj om att kvinnor skulle gifta sig och skaffa barn istället för att jaga akademiska poäng. Förbundet hade introducerat begreppet ”överblivna kvinnor”, och lanserat en slags skam-kampanj som gick ut på att få kvinnor att inse att man blir gammal om man pluggar för länge. På en kampanjbild hade de en ledsen kvinna i doktorshatt. En slogan löd: Gamla kvinnor är som gulnade pärlor.

”Unga kvinnor ska nedprioritera karriär”

Det kinesiska ledarskapet blir manligare och manligare ju högre upp man kommer. Ungefär 30 procent av Kommunistpartiets medlemmar är kvinnor. 5 procent av den mäktiga Centralkommittén är kvinnor. Men det finns bara en kvinna bland de 25 medlemmarna i Politbyrån. Och inte en enda i Politbyråns ständiga utskott.

Herrarna i Kinas högsta ledning har en plan för att lösa Kinas problem med en åldrande befolkning. De vill att unga kvinnor övertygas att få fler barn. De vill också att unga kvinnor ska gifta sig med män och prioritera ner utbildning och karriär.

”Lilla familjen lagom” är ett centralt begrepp i det kinesiska moderniseringsprojektet. Begreppet har funnits under längre tid än den nuvarande administrationen, men den nuvarande administrationen tolkar in chauvinistiska element från konfucianismen i begreppet.

Kvinnans plats i Xis Kina är i hemmet

På Internationella kvinnodagen i år höll Xi Jinping ett tal där han bland annat valde att lyfta fram att kvinnor är viktiga för reproduktionen. Och trots en livskraftig kinesisk feminism verkar det som att kvinnor fått det sämre under president Xi Jinping.

Några exempel: Andelen arbetande kinesiska kvinnor har minskat. Det har blivit svårare att få skilsmässa. Det är vanligt att jobbannonser innehåller krav på manliga sökande. Och efter att ettbarnspolitiken avskaffades 2016 införde flera provinser mammaledighet, men ingen pappaledighet. Vid samma tid drog statliga kampanjer igång som gick ut på att kvinnans plats var i hemmet.

Reklam för att hoppa av utbildning

Nu när Kina lanserar en trebarnspolitik förväntar jag mig nya kampanjer. Och jag förväntar mig att populärkulturen kommer att hänga på. Och reklamen. Någon dejtingsajt kanske kommer att göra en sådan här reklamfilm: En ung tjej lyckas äntligen göra sin mormor stolt genom att sluta harva i skolan och gifta sig istället. I början har hon doktorshatt, men i slutet av filmen när hennes mormor ligger på sin dödsbädd har hon bytt ut den mot en brudklänning. Kanske?

Det fanns faktiskt en sådan reklamfilm för några år sedan — ”Vänta inte!”. Den blev utskälld, och företaget, Baihe, fick be om ursäkt till slut, efter feministiska kampanjer på sociala medier. Men för några månader sedan stängdes flera feministiska konton på sociala medier ner. Chefen för plattformen Weibo gick ut och sa att feministiska grupper ”uppviglade till masskonfrontationer”.

Den här gången är Kinas feministiska röster bättre förberedda, eftersom internet och sociala medier har skapat en stark och målmedveten inhemsk feministisk debatt. Men det är myndigheterna också.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.