Vem är fiende till vem – se klippet om aktörerna i Afghanistan. Foto: TT/SVT

Komplicerat nät av aktörer i Afghanistan – se hur de hänger ihop

Uppdaterad
Publicerad

När USA lämnade Afghanistan och talibanerna tog över befarade många bedömare att terrorattackarna i landet skulle öka, bland annat från IS. För trots att IS i Afghanistan bildats av före detta talibaner så är grupperna bittra fiender.

Efter fredagens blodiga attack mot en moské i norra Afghanistan ser bedömarna ut att ha fått rätt i sin bistra framtidsspaning.

Flera personer har dött i attacken som följer efter ett antal mindre attacker. Och i slutet av augusti dödades hundratals personer i det omfattande bombdådet på flygplatsen i Kabul.

Strider om makten

USA:s och andra västländers intressen i Afghanistan har varit nationell säkerhet och bekämpning av terror. När USA nu dragit sig ur Afghanistan lämnar de ett komplicerat nät av grupper som strider om makten i olika allianser – allianser som snabbt kan förändras.

Hur är relationen mellan USA och talibanerna nu och vad händer med deras gemensamma fiende IS?

Hör SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg berätta hur nätet hänger ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.