Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alastair Grant/AP/TT

”Kompromissförslag kan vara på gång från Maldiverna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kravet på en ny internationell fond för klimatskador och förluster har fått hela COP27 mötet att gå i baklås. Men enligt uppgift till SVT kan den lilla önationen Maldiverna sitta inne med en kompromisslösning, som under torsdagen också fick stöd av EU.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Som en av världens mest hotade önationer väger Maldivernas ord tungt. 

Nästan alla rika länder har sagt nej till den nya klimatfonden. Maldivernas klimatminister Shauna Aminath verkar ha dragit slutsatsen att det är lönlöst att kräva en ny stor internationell fond som givarländerna är emot.  

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Landet föreslår istället en “mosaik av breda lösningar”, som innefattar alltifrån koldioxiodskatter på gas-och oljebolag till att Världsbanken erbjuder lån till lägre ränta. Det verkar ha fallit i god jord hos åtminstone en stor rik spelare – EU. På en presskonferens under torsdagen här på COP27 nämnde EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans just det här förslaget flera gånger.  

Pakistan: “Ni är skyldiga oss pengar” 

Behoven är enorma. Enligt en ny beräkning av den brittiske nationalekonomen Nicholas Stern rör det sig om tusen miljarder dollar årligen fram till 2030, för att hjälpa utvecklingsländer rusta mot klimatkrisen. 

Problemet är att fonden skulle vila på den rika världens skuld till klimatkrisen och både USA och EU befarar astronomiska skadeståndskrav som följd. Flera fattiga länder som Pakistan säger numera rakt ut att “ni är skyldiga oss pengar”. 

Kompromissförslaget från Maldiverna väntas tas emot med lättnad av bland annat Sverige som här i Egypten trätt fram som en de mest hårdnackade motståndarna till fonden, nåt som väckt stor kritik. 

Givarländerna befarar fondfiasko 

Vad Sverige och många EU-länder tänker, men inte kan säga högt, är att fattiga länder saknar institutioner med kapacitet att ta emot de enorma belopp som kommer att behövas för klimatanpassning och ta emot klimatskadestånd. Sverige har varit med och föreslagit ett ”arbetsprogram för utsläppsminskningar” som skulle lyfta fram lyckade klimatinsatser som förebilder för utvecklingsländer att ta efter.  

Det har uppfattats som en indirekt kritik och avvisats av fattiga länder. Tilliten är fortfarande på nollpunkten. Fattiga länder tycker att de behöver pengarna nu. Pakistan har 24 000 skolor som svepts bort av vattenmassor. Inga rika länder har kunnat garantera att de ens kommer betala ut de pengar som lovades för många år sedan.

Förvirrat om dokumentet 

Situationen på COP27 med de djupa klyftorna i förhandlingarna blir inte bättre av den förvirring som uppstod under torsdagsmorgonen. Då presenterade det egyptiska ordförandeskapet ett 20-sidigt dokument som inte till fullo kan betraktas som ett utkast till slutdokument. Där nämndes inte en ny fond för skador och förluster men heller inte Maldivernas kompromissförslag. Det är bara 24 timmar kvar. Alla väntar nu på Egypten. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet