Omfattande torka är en av konsekvenserna av klimatförändringar. Foto: TT

Konflikt i spåren av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar är en orsak till kriget i Syrien, och nu hotas fler länder i Mellanöstern av kaos, enligt en ledande klimatexpert.

Kriget i Syrien har inte bara politiska orsaker, utan är även en följd av den långvariga torka som under fem års tid drabbade landet före krigsutbrottet, enligt Nadim Farajallah, professor vid American University of Beirut och en av regionens ledande klimatexperter.

Och enligt klimatexperten utgör de pågående klimatförändringarna ett stort hot mot de flesta länder i Mellanöstern.

– Det är bara att se hur det sett ut de senaste fem åren.

Exempel på liknande klimatförändringar är de översvämningar som drabbat Saudi-Arabien och Jemen och de svåra stormar som dragit in över Libanon.

Fem års torka

Enligt Farajallah låg fem års torka i regionen bakom det faktum att nära tre miljoner syrier drevs in i extrem fattigdom medan flera hundra tusen andra tvingades att lämna sina hem.

De flydde då de upplevde så kallad livsmedelsotrygghet, ett begrepp som sammanfattar den svåra situation människor befinner sig i då de upplever att de inte har mat för dagen och att deras trygghet är ifrågasatt, enligt Nadim Farajallah.

– Skeptikerna borde läsa fler av rapporterna från FN:s klimatpanel, det är fakta att människan bidrar till klimatförändringarna.

Ingen gick hungrig i Syrien

Enligt den libanesiske klimatexperten var Syrien före kriget självförsörjande vad gällde livsmedel.

Men flykten som följde på den långvariga torka som drabbade framförallt de nordöstra landsdelarna ledde inte bara till fattigdom, utan även till motsättningar, något som nästan alltid sker vid folkförflyttningar, enligt Farajallah.

I september 2010 larmade FN att torkan drivit mellan 2–3 miljoner syrier in i extrem fattigdom, och ett par månader senare bröt upproret mot Assad-regimen ut.

Kaos väntar

Vissa klimatmodeller spår kraftigt ökade temperaturer i stora delar av Mellanöstern samtidigt som man förutser minskad nederbörd, ett scenario som tillsammans med förväntad befolkningstillväxt leder till att naturresurserna utsätts för stora påfrestningar.

Enligt Nadim Farajallah är strömmen av flyktingar och migranter till Europa dels en följd av uselt politisk styre i hemländerna, men även av en upplevd livsmedelsotrygghet.

Och om människor inte får hjälp med att anpassa sig till pågående klimatförändringar väntar obehagliga följder.

– Det blir kaos, säger Nadim Farajallah.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.