Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är USA:s talman mäktigare än Andreas Norlén. Foto: Sebastian Strandberg/SVT/TT/EPA

”Konflikten handlar om mycket mer än talmansvalet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att välja talmän kan vara en snårig sak, det vet nu såväl svenskar som amerikaner. Men medan valet av vice talmän i Sverige möjligen visade upp små sprickor i ett regeringssamarbete, avslöjar det hårdnackade motståndet mot Kevin McCarthy i USA någonting mycket mer dramatiskt.

Fouad Youcefi

Reporter

Rekordet är 133 omröstningar. Året för det talmansvalet var 1856. Efter två månader, då representanthuset inte kunde inleda sitt arbete, blev sista utvägen att representanthuset röstade igenom en tillfällig regelförändring. Den person som får flest röster vinner, även om hen inte fått en majoritet.

I Sverige aktiveras en liknande regel automatiskt vid den tredje omröstningen av respektive talman.

Men en annan mycket viktig sak skiljer en talman i USA från sin motsvarighet i Sverige. I Sverige verkar talmannen utanför det rent politiska. I USA blir talmannen i princip en av de mäktigaste politikerna i sitt parti, och har mycket stor makt när det gäller vilka lagförslag som faktiskt ska tas upp för omröstning och inte.

Partiet spretar åt olika håll

Därför handlar talmansvalet i USA också om vilken politisk inriktning som ska få synas och höras inom det republikanska partiet de närmaste åren. Efter mellanårsvalet, som gick sämre för republikanerna än många väntade sig, spretar partiet åt olika håll när det gäller vilken strategi som ska hjälpa partiet tillbaka till presidentposten 2024.

Ett 20-tal personer anser att McCarthys linje inte är tillräckligt konservativ och alldeles för mesig mot Demokraterna. Därför vill de minska på talmannens makt och stärka ledamöternas makt, bland annat genom att talmannen ska kunna avsättas med en omröstning efter att endast en ledamot begärt en sådan omröstning.

Trump manar till rättning i ledet

Gruppen förenas förvisso av att vara lojala mot expresidenten Donald Trump, men faktum är att även Trumplojalisterna är delade i den här frågan. Lauren Boebert, bland annat känd för att ha häcklat Joe Biden under hans State of the union-tal för ett år sedan, vill inte stötta Kevin McCarthy. En annan av Donald Trumps mest lojala partikamrater, Marjorie Taylor Greene – känd bland annat för att ha uttalat stöd för den extrema konspirationsrörelsen Qanon något hon säger att hon ångrar – står på den andra sidan och stöttar McCarthy. Även Donald Trump uppmanade under onsdagen upprorsmakarna i partiet att rätta in sig i leden och stötta McCarthy.

Talmansomröstningarna har blivit ett första tydligt exempel på hur Donald Trumps arbete med att ge de mest konservativa rösterna i USA en plattform kan komma att slå tillbaka på partiet. Det lär inte bli det sista exemplet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.