• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anhängare som firar efter att Paul Biya vunnit presidentvalet i slutet på oktober. Foto: Rodrigue Mbock/TT

Konflikten i Kamerun hotar bli ett inbördeskrig – men svårt få information om krisen

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan den fransktalande majoriteten och engelsktalande separatister håller på att dra in centralafrikanska Kamerun i ett inbördeskrig. Redan nu har tiotusentals personer flytt över gränsen till Nigeria – och inom landet uppskattas nästan en halv miljon vara på flykt.

Efter att president Paul Biya i oktober omvaldes för ytterligare en period har våldet tilltagit i Kamerun. Biya har suttit vid makten i 36 år, och under hela den tiden har den engelsktalande delen känt sig försummad. Vägar, skolor och annan infrastruktur har lämnats åt sitt öde och är inte alls i lika bra skick som i resten av landet.

Konflikten började när militären brutalt slog ner fredliga protester ordnade av lärare och jurister för rätten att få använda engelska. Årtionden av missnöjde utmynnade i ett väpnat uppror för självständighet.

Rebelledare inför rätta

Presidenten har visat föga intresse för att göra något åt konflikten som nu pågått i ett par år, och istället för dialog verkar han föredra att lösa krisen militärt.

Efter valet har militären trappat upp sina insatser mot rebellerna, och de har i sin tur tagit till metoder som kidnappning för att väcka internationell uppmärksamhet.

Nästa vecka ställs tio rebelledare inför rätta i Kameruns huvudstad Yaounde, och kan i värsta fall få dödsstraff.

Videor visar brända kroppar

Kameruns armé har beskyllts för övervåld mot civila i samband med konflikten, och i sociala medier finns massvis av videosnuttar som sägs vara från den engelsktalande delen av Kamerun. Brända kroppar som skyfflas ner i massgravar. Kvinnor och barn som skottskadats i ansikte, armar och ben. Brinnande byar, skjutande militär och panikartat springande.

I ett försök att stoppa informationsgången ut från den engelsktalande regionen stängde regimen av internet där i hela tre månader ifjol. Samtidigt är det svårt att verifiera att filmsnuttarna på nätet är därifrån de påstås vara.  Men nätverket Bellingcat har visat hur man kan verifiera på vilka platser filmer är inspelade.

Samtidigt som flyktingsituationen i landet blir allt svårare är FN:s och de internationella organisationernas närvaro i landet ännu liten. En orsak är att de har svårt att komma överens om i vilken utsträckning regeringen kan vara involverad i hjälparbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.