Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De konservativa ser ut att vinna i det iranska valet, där många reformister hindrats från att delta. Foto: Atta Kenare/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Konflikten med USA har stärkt de konservativa”

Publicerad

ANALYS · I Iran ser den hårda linjens politiker ut att gå mot seger i fredagens parlamentsval. Den upptrappade konflikten med USA har stärkt de konservativa.

Stina Blomgren

Mellanösternkorrespondent

Valaffischerna med parlamentskandidaternas ansikten sitter uppe på elskåp och fasader över hela Teheran. Men ansiktena kunde ha varit många fler.

Inför valet idag har över 7000 kandidater stoppats från att ställa upp i valet av landets mäktiga Väktarråd. En stor del av dem som stoppas är reforminriktade politiker som vill öppna upp landet mot västvärlden.

Ekonomin hårt pressad – allt svårare för iranierna att få vardagen att gå ihop

Stämningen här i Teheran går i skarp kontrast mot atmosfären under det förra parlamentsvalet för fyra år sedan. Då hade det internationella kärnenergiavtalet just undertecknats, och många iranier hoppades på att nya jobbtillfällen skulle skapas när utländska företag etablerade sig. Affärsdelegationerna stod på rad för att besöka Teheran. Idag är situationen annorlunda.

Irans ”hårda linje” – de konservativa och ultrakonservativa – har gynnats av att USA lämnat det internationella kärnenergiavtalet och infört sanktioner mot landet. Idag hänger kärnenergiavtalet på en skör tråd och landets ekonomi är hårt pressad. Det har blivit allt svårare för iranierna att få vardagen att gå ihop.

Samtidigt som Iran blir allt mer isolerat och risken för en konflikt med USA ökat är frågan hur många som verkligen kommer att rösta idag.

Svalt intresse för valet

Många unga vi talar med här säger att de inte kommer att rösta i valet, som äger rum i en orolig tid. Under hösten skakade stora demonstrationer landet. Bara några veckor har gått sedan den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack. Iran svarade med missilattacker mot amerikanska baser i Irak. Samma natt därefter sköts ett ukrainskt passagerarflygplan ned utanför Teheran, och 176 människor dödades.

Efter att först ha förnekat all inblandning förklarade Iran tre dagar efter kraschen att det var landets luftvärn som hade skjutit ned planet.

Parlamentet har begränsat inflytande

Så vad betyder ett parlamentsval i Iran? Parlamentet har begränsat inflytande i landet där mycket av makten ligger under den högste ledaren Ayatollah Ali Khamenei.

Men valet är en temperaturmätare i en tid när landets ekonomi faller fritt, och slår an tonen inför nästa års presidentval.

Ett lågt valdeltagande kommer att stärka Irans ultrakonservativa parlamentariker.

Många som röstade på den reforminriktade presidenten Rouhani har tappat hoppet om förhandlingar med USA och västvärlden.

Vad var det vi sa? Det går inte att lita på USA. Nu är det bevisat, säger en konservativ väljare vi träffar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.