Foto: Grafik: SVT Design

Bakgrund: Konflikten på Gazaremsan

Uppdaterad
Publicerad

Gazaremsan har en lång och blodig historia, där konflikterna avlöst varandra. Den tändande gnistan den här gången utgjordes av morden på tre israeliska ungdomar och det efterföljande mordet på en palestinsk pojke. Här nedan följer en kort beskrivning av den senaste tidens viktigaste händelser:

12 juni

Tre israeliska tonåringar, 16-årige Gilad Shaar och de två 19-åringarna Naftali Fraenkel och Eyal Yifrah kidnappas i Gush Etzion på Västbanken när de försöker lifta till sina hem. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar Hamas för att ligga bakom bortförandet, vilket förnekas av talesmän för organisationen.

Konflikten i Gaza 2014

16 juni

Omkring 80 palestinier, bland dem talmannen för parlamentet, grips av israelisk militär. Insatsen är ett led i sökandet efter de tre israeliska tonårspojkarna. Israeliska soldater skjuter ihjäl en ung palestinier i flyktinglägret al-Jilazoun utanför Ramallah på den ockuperade Västbanken i jakten. Minst fem palestinier dödas och flera hundra grips under sökandet.

30 juni

Israelisk militär hittar tre kroppar, som sedermera identifieras som de försvunna israelsiska tonåringarna. Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger i ett uttalande att ”djur från Hamas kidnappat och kallblodigt mördat” de tre israeliska tonåringarna och utlovar vedergällning för morden.

1 juli

50.000 personer kommer till begravningen av de tre israeliska tonåringarna. Israel attackerar 30 mål i Gaza i vad som sägs vara ett svar på palestinska raketangrepp. I ett uttalande lovar Benjamin Netanyahu återigen att straffa de skyldiga.

– Vi kommer inte ge oss förrän vi har fått tag på dem och det spelar ingen roll var de håller sig gömda.

2 juli

En palestinsk tonåring, Mohammed Abu Khudair, förs bort och hittas därefter mördad i en skog i västra Jerusalem, i vad som tros vara en hämndattack efter morden på de tre israeliska tonåringarna. Mordet utlöser flera upplopp i östra Jerusalem, och flera hundra palestinier kastar sten mot israelisk kravallpolis.

3 juli

Raketer avfyras från Gaza mot Israel, samtidigt som israeliskt flyg anfaller mål på Gazaremsan. Enligt uppgifter från palestinska räddnings- och säkerhetssyrkor skadas tio palestinier i attackerna. FN:s människorättschef Navi Pillay fördömer både israeler och palestinier för våldet som blossat upp efter morden på ungdomarna.

– Från ett människorättsperspektiv, fördömer jag fullständigt dessa raketattacker, men jag fördömer särskilt Israels överdrivna vedergällningsaktioner.

4 juli

Tusentals människor samlas inför begravningen av den palestinska pojke som hittats mördad i vad som tros ha varit en hämndaktion i Jerusalem.

6 juli

Sex personer grips för mordet på den palestinske pojken. Av den israeliska dagstidningen Haaretz beskrivs de gripna som judiska extremister, men ska inte tillhöra någon organiserad grupp.

7 juli

Israelisk militär genomför flygattacker mot flera mål på Gazaremsan. Sju medlemmar av Hamas väpnade gren och två medlemmar från den militanta gruppen Islamiska Jihad dödas och ett antal civila skadas under attackerna.

8 juli

Hamas tar på sig ansvaret för beskjuting av Jerusalem och Tel Aviv efter att ha förklarat alla israler som legitima måltavlor i konflikten. Samtidigt fortsätter Israel att svara med flygattacker. Många bedömare räknar den 8 juli som startdag för kriget i Gaza.

9 juli

Israelisk militär bombar under natten 160 mål på Gazaremsan. Attackerna skördar 49 civila dödsoffer, varav 8 barn, och 450 personer skadas. Samtidigt intensifierar Hamsas sin beskjutning av Israel.

Från israeliskt håll meddelas att 40.000 reservister kan komma att kallas in inför en möjlig markoperation.

Oroligheterna kommenteras av Sveriges utrikesminister Carl Bildt på Twitter: ”Raket-och bombattacker mot oskyldiga civila i Israel och Gaza måste omedelbart stoppas, och man måste hitta en väg tillbaka till fredssamtal”.

10 juli

Ytterligare minst 20 palestinier dödas i israeliska flygattacker på Gazaremsan. Efter ett krismöte med FN:s säkerhetsråd uppmanar generalsekreterare Ban Ki-Moon till vapenvila. Vidare kallar han attackerna på Gaza ”ett av de mest kritiska test regionen har stått inför under de senaste åren.”

11 juli

Israel fortsätter sin flygoffensiv ”Protective Edge” mot Gazaremsan med nya attacker. Dödstalet uppgår nu till över 100, enligt palestinska myndigheter.

12 juli

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar utrikesdepartement alla svenskar att lämna Gazaremsan.

– Vi har länge avrått människor från att resa till Gazaremsan, nu uppmanar vi alla att lämna området, säger Erik Wirkensjö vid UD:s pressjour till TT.

13 juli

Dödssiffran efter den senaste tidens oroligheter stiger och över 150 palestinier har nu dödats i attackerna mot Gaza. 

14 juli

Israelisk militär skjuter ned en drönare ovanför landets södra kustremsa. Nedskjutningen är det första i sitt slag och kan tyda på att Hamas besitter en mer avancerad vapenarsenal än vad man tidigare förmodat. Samma dag erkänner tre av de mordmisstänkta israeliska pojkarna att de dödat den palestinske pojken.

15 juli

Israel godkänner ett egyptisk förslag till eldupphör, medan Hamas förkastar förslaget. Under förmiddagen fortsätter Hamas beskjutningar från Gazaremsan, och efter sex timmar bryter Israel sitt eldupphör och återupptar beskjutningarna av Gaza.

16 juli

Israel går med på FN-kravet om fem timmar eldupphör på Gaza.

17 juli

Tidigare under torsdagen rapporterade flera medier att Israel och Hamas kommit överens om ett ”omfattande” eldupphör från och med fredag morgon. Uppgifterna tillbakavisades dock senare av representanter från både Israel och Hamas. Israel påbörjar en markoffensiv i Gaza. Totalt 65.000 reservister deltar i operationen. Al Wafa-sjukhuset i norra Gaza utsätts för kraftig beskjutning och förstörs nästan helt.

18 juli

Minst 50 palestinier och en israelisk soldat ska ha dödats sedan markinsatsen inleddes. Åtta palestinska barn finns bland de döda. Journalister uppmanas att lämna Gaza. Israels militäroperation har hittills krävt ungefär 250 palestinska dödsoffer och av dem är nästan 80 procent civila, enligt FN-organet Ocha. Samtidigt har minst 1.200 raketer skjutits in i Israel.

19 juli

Regelrätta strider förekommer på gränsen mellan Gaza och Israel. Israels offensiv mot Gaza fortsättet och många gazabor vittnar om de värsta bombanfallen de upplevt. SVT:s reporter på plats berättar att inga platser längre är säkra. Milismän tog sig också in i Israel och dödade två israeliska soldater. Minst 45 palestinier dödades i markoffensiven.

20 juli

Söndagen blir den blodigaste dagen hittills. Det uppges vara fem år sedan så här många människor dog i Gaza på samma dag. Rapporter kom om att minst 90 palestinier och 13 israeler dödades under söndagen. Över hundra döda sedan offensiven inleddes är barn. Denna dag tvingades runt 35.000 personer lämna sina hem och fly. Totalt har över 400 palestinier dödats de senaste veckorna.

21 juli

Även måndagen blev blodig. 54 palestinier dödades i olika flyganfall och stridsvagnseld, ungefär en tredjedel av dem var barn, enligt AFP. Sjukhuset al-Aqsa i området Dayr al-Balah utsattes av tung stridsvagnsbeskjutning som dödade minst fem personer. Den israeliska militären (IDF) hävdade också att fler än tio milismän dödades efter att de itagit sig in i södra Israel genom två tunnlar. Antalet döda i Gaza överstiger nu 570. Men också Israel har lidit förluster. IDF bekräftar att totalt 27 israeler har dödats i samband med offensiven i Gaza.

22 juli

FN varnade för att det inte längre finns några säkra platser för civila i Gaza. Enligt FN är mellan 70-80 procent av offren civila, och en tredjedel barn under 18 år. En raket från Gaza slog ner nära Tel Avivs flygplats, vilket ledde till att de många flygbolag ställde in flyg till och från Israel.

23 juli

Striderna avbröts tillfälligt i Gaza för att släppa fram ambulanser till de skadade och USA:s utrikesminister John Kerry landade i Israel för att samtala med FN-chefen Ban Ki-Moon och den palestinske presidenten Mahmud Abbas på Västbanken. FN meddelar att man inleder en utredning om eventuella krigsbrott på Gaza.

Hittills har över 670 palestinier dödats under Israels militäroperation. Israel har förlorat 29 soldater i striderna och två civila.

24 juli

En FN-skola i norra Gaza attackeras av israeler och minst 15 personer dödas. Ett spädbarn finns bland offren. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fördömer attacken och Egypten föreslår vapenvila.

Över 140.000 palestinier har flytt sina hem under den israeliska offensiven.

25 juli

Flera protester hölls mot Israels agerande i Gaza i olika delar av världen. Palestinier på västbanken utlyste en ”vredens dag” i protest mot de israeliska attackerna dagen innan. Hamas avfyrade under förmiddagen tre raketer mot Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.

Israel och Hamas kom senare överens om ett tillfälligt eldupphör som skulle pågå i tolv timmar den 26 juli. Dödssiffran i Gaza har nu passerat 800.

26 juli

Ett eldupphör mellan Israel och Hamas möjliggjorde för Gazabor att våga sig ut för att insamla proviant. Israel förlängde det humanitära stoppet för striderna i Gaza med ytterligare ett dygn på begäran av FN. Hamas sa dock nej till förlängningen och krävde att Israel först drar tillbaka sina stridsvagnar från Gaza.

Några timmar innan eldupphöret trädde i kraft dödades 20 palestinier i ett flyganfall. Elva av de döda var barn och de flesta kom från en och samma familj, enligt en talesman för räddningstjänsten i Gaza.

27 juli

Barack Obama ringde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att få till stånd ett omedelbart, humanitärt eldupphör i Gaza. USA:s president sa i samtalet att en långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militära grupper och en demilitarisering i Gaza. På uppmaning av FN utlyste Hamas eldupphör, men raketer fortsatte att landa i Israel. Även påven Franciskus vädjade om vapenvila.

28 juli

Brasiliens president Dilma Rousseff fördömer den israeliska offensiven i starka ordalag, och kallar den för en massaker. Samtidigt säger Israels premiärminister att han inte ser något snabbt slut på konflikten. Natten till den 29 juli utsätts Gaza för de mest intensiva bombningarna sedan konflikten trappades upp. Totalt har nu minst 56 israeler och över 1 100 palestinier dött sedan Israel inledde den militära operationen i Gaza för 22 dagar sedan.

30 juli

Israel attacker en skola i Jabaliya som drivs av FN-organet UNRWA. Attacken kommer en dag efter att raketer hittats gömda i en annan UNRWA-skola. Israels attack mot skolan fördöms av omvärlden.

31 juli

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) skriver en debattartikel för hur man ska kunna uppnå fred i Gaza. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger att han förfasas över dödandet.

1 augusti

Parterna kommer överens om en 72 timmar lång vapenvila av humanitära skäl. Men den bryts efter knappt två timmar när raketer från Gaza skjuts mot Israel. Israel svarar med att återuppta sina bombningar. En israelisk officer misstänks ha kidnappats av Hamas.

2 augusti

Israel gör flera räder i närheten av Rafah där den israeliska officeren försvann.

3 augusti

Israel bombar i närheten av en ny FN-skola. Minst tio personer dör i attacken. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kallar attacken för ”kriminell och ett moraliskt illdåd”. 1.766 palestinier och 67 israeler har hittills dött i kriget.

4 augusti

Både palestinier och israeler accepterar ett tre dagar långt eldupphör som ska inledas på tisdagsmorgonen.

5 augusti

Klockan sju på morgonen, svensk tid, inleds ett tre dagars eldupphör i Gaza. Båda parter respekterar vapenvilan under dagen. ”Det är en stor lättnad i luften. För första gången på länge finns färska grönsaker att köpa och barn leker utomhus”, rapporterar SVT:s reporter Susan Ritzén på plats i Gaza city.

8 augusti

Mindre än fyra timmar innan det tre dygn långa eldupphöret mellan Israel och Hamas löper ut landade raketer från Gazaremsan i Israel. Hamas förnekar att man avfyrat raketer och säger samtidigt att man inte kommer att förlänga eldupphöret med Israel som löper ut klockan 7. Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu beordrar militären att ge igen ”kraftfullt mot Hamas brott mot eldupphöret”. Inom kort svarade Israel med attacker från både stridsflyg och obemannade farkoster, så kallade drönare mål i Shiekh Radwan i norra Gaza stad som dödar en 10-årig pojke och skadar elva, enligt hälsomyndigheten i Gaza. Tre palestinier på Västbanken dödas när demonstranter drabbar samman med istraelisk militär.

9 augusti

Fem människor dödas när Israel fortsatte att bomba mål i Gaza och som palestinska milismän avfyrar raketer mot Israel.

10 augusti

Palestinier och israeler enas om ett 72 timmar långt eldupphör. Under tiden lovar båda parter att återvända till förhandlingsbordet.

14 augusti

Ytterligare fem dygns vapenvila ska gälla i Gaza, uppgav palestinska och egyptiska diplomater på onsdagskvällen. Samtidigt rapporterades det från israelisk militär att raketer avlossats från Gazaremsan in i Israel och att den svarat med nya attacker mot mål i Gaza.

17 augusti

De israeliska och palestinska förhandlarna möts i Egyptens huvudstad Kairo för att diskutera en förlängning av det fem dagar långa eldupphöret som går ut vid midnatt.

19 augusti

Vapenvilan avbryts när raketer avfyrades från Gaza. Två personer, ett tvåårigt barn och en kvinna, dödades när Israel svarade med flygattacker. Benjamin Netanyahu beordrat de israeliska förhandlarna att återvända hem från förhandlingarna med palestinierna i Kairo.

21 augusti

Tre Hamasledare inom gruppens väpnade gren, Qassambrigaderna, dödas i en attack i Rafah, i södra Gaza. En talesperson för den israeliska armén uppger att de bombat mer än 30 platser på Gazaremsan under torsdagen och att 45 raketer ska ha avfyrats mot Israel. Palestinska myndigheter uppger att 26 palestinier dödats, varav tre barn. En Hamasledare i exil, Saleh al-Arouri, ska ha hävdat att Hamas låg bakom kidnappningarna och morden på tre israeliska tonåringar i juni i år.

22 augusti

Hamas uppges ha avrättat 18 män i Gaza, personer som anklagats för att ha hjälpt Israel under de senaste veckornas konflikt, rapporterar Hamasrörelsens tv-kanal enligt AFP.

23 augusti

Israel hävdar att bara 30 procent av Hamas arsenal av robotar finns kvar. Israel bombar ett stort bostadskomplexet med motivering att det var ett Hamas-högkvarter. 100 raketer avsköts mot Israel under dagen.

24 augusti

Israels premiärminister uppmanar Gazas invånare att utrymma alla platser från vilka Hamas utför terrorverksamhet. De är enligt honom israeliska bombmål.

26 augusti

Under egyptisk förmedling slöt Israel och Hamas ett vapenstillestånd ”utan slut”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet