Indiska gränssoldater patrullerar längs gränsen mot Pakistan. Foto: Mukesh Gupta/Reuters/TT

Konflikten riskerar att förvandlas till fullskaligt krig

Publicerad
Analys ·

När jag besökte Kashmir pratade många om hur de längtade efter fred. Men deras drömmar grusas nu, då konflikten riskerar att förvandlas till fullskaligt krig.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Indien anklagar Pakistan för en terrorattack som dödade över 40 indiska soldater. Pakistan nekar inblandning. Indien hämnas genom att flygbomba och säger sig ha dödat hundratals terrorister. Men enligt Pakistan finns inga dödsoffer, eftersom de indiska planen jagades bort och tvingades släppa sina bomber i en skogsdunge.

Båda länderna har skäl till dessa vitt skilda tolkningar om vad som pågår.

Konflikt kan spela ledare i händerna

Indien närmar sig parlamentsval och premiärminister Narendra Modis popularitet är för första gången på nedåtgående. En konflikt med Pakistan ger honom chans att flytta fokus från de miljontals jobb som han lovat men ännu ej levererat. Genom att agera kraftfullt mot Pakistan framstår han dessutom som en stark ledare, som befolkningen kan sluta upp kring. Då duger det inte med några bomber i en skogsdunge. 

På andra sidan gränsen försöker nyvalde Pakistanska premiärministern Imran Khan att balansera vitt skilda intressen. Å ena sidan mäktiga militärer som behöver en fiende som Indien för att rättfärdiga sina maktpositioner. Å andra sidan biståndsgivare som Kina och USA som inte vill se sina investeringar gå förlorade i ett krig. Lösningen blir att låta militären och terrorgrupperna hållas, men inte låta det ske öppet. Och då är det klart att Indien inte kan ha bombat hundratals terrorister på pakistansk mark, eftersom de officiellt inte finns.

Halv miljon indiska soldater i Kashmir

Båda ledarna har lovat bättre relationer med grannlandet. Ingen förnekar heller att ökad handel skulle vara väldigt gynnsamt. För konflikten innebär inte bara onödigt våld, utan också förlorade möjligheter. Handel och utbyte länderna emellan skulle bland annat kunna leda till nya jobb, ökade skatteintäkter, bättre utbildningsmöjligheter. Istället finns nu en halv miljon indiska soldater utplacerade i Kashmir.

När jag var i huvudstaden Srinagar stod soldaterna med ungefär fem meters mellanrum var jag än gick. Något som inte avskräckte unga killar från att kasta sten för att visa sitt missnöje. Enligt Indien är de hjärntvättade ungdomar som får betalt från terrorgrupper för att ta till våld. Enligt Pakistan är de frihetskämpar. Som vanligt finns det många sanningar i Kashmir. Det enda man vet helt säkert är att konflikten pågått sedan 1947 och så länge både Indien och Pakistan gör anspråk på området kommer konflikten vara mycket svår att lösa – och folk på båda sidor kommer gå miste om möjligheter till ett bättre liv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.