Valstoppet i Kongo-Kinshasa kan få våldsamma konsekvenser. Foto: Jerome Delay/AP/TT

Analys: ”Ett bakslag i en redan extremt känslig situation”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet i Kongo-Kinshasa skjuts upp. Det meddelade den kongolesiska valkommissionen enligt Reuters. Uppskjutande innebär ett bakslag i en redan extremt bräcklig situation. Risken för konflikter och våldsutbrott har nu tyvärr ökat.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Inte en enda gång har Kongo-Kinshasa upplevt ett maktskifte utan våld. Ingenting tyder på att det kommer att bli annorlunda den här gången. Afrikas jätte, med sina enorma naturrikedomar, går på knä i konflikter som drivs på av särintressen.

Sittande president Joseph Kabila får inte ställa upp i presidentvalet 23 december enligt grundlagen, men risken är att han blir kvar som makthavare i skuggorna.

Två år försenat val

Inte mycket har varit hoppingivande i valupptakten. Till att börja med skulle valet ha hållits i november 2016, men har skjutits upp i omgångar.

Kabilas regering har angett flera orsaker som säkerhetsläget i landet och svårighet med att registrera väljare. Kritiker menar att det varit svepskäl för att Kabila skulle kunna sitta kvar och säkra upp sina rikedomar och sitt affärsimperium.

EU:s valobservatörer har portats från landet, vilket inte ökar valets trovärdighet. Kabilas handplockade kandidat Emmanuel Ramazani Shadary spås vinna och inte särskilt många tror att han kommer göra det på ett rättvist sätt.

Elaka tungor gör gällande att Shadary bara ska hålla presidentstolen varm inför Kabilas återkomst i nästa val 2023.

Valutrustning brann upp

Regeringen beställde röstningsapparater som man menade skulle stå som garant mot valfusk. Oppositionen kallade istället dessa för ”fuskmaskiner” och protesterade.

Saken blev inte mindre komplicerad av att omkring 8000 av röstningsapparaterna förstördes i en anlagd brand nyligen.

Krig och diamanter

Vägen fram till valet har präglats av våld och protester mot Kabilas styre och många fruktar att våldet kommer att eskalera efter valet. Det lär slå hårt mot Kongo som redan är svårt härjat av konflikter.

Inte minst kretsar våldsamheterna kring de rika naturtillgångarna, som diamanter, kobolt och koltan. Produkter som vi i väst använder i våra vigselringar och mobiltelefonert, men som drivit på övergrepp och barnarbete i årtionden i östra Kongo.

Fredsprisvinnaren doktor Denis Mukwege har vid ett flertal tillfällen varnat för våldtäkterna riskerar att öka lavinartat till följd av ökade konflikter.

Ebola och flyktingar

Lägg därtill ett pågående ebolautbrott, miljoner människor på flykt och en skenande korruption. Detta i ett land lika stort som Västeuropa, men med obefintlig infrastruktur.

Alla ingredienser för kaos finns på plats.

Kongos redan hårt prövade befolkning kommer som vanligt tvingas att smällen om våldet bryter ut. FN:s jätteinsats Monusco i östra delarna av landet är på väg att fasas ut efter kritik från Kabila. Nyttan av FN:s närvaro är visserligen omdiskuterad, men världssamfundets frånvaro kan få förödande konsekvenser.

En framtida kraft

Finns det inget positivt alls?

I Kongo-Kinshasas storstäder växer missnöjet mot vanstyret av landet. Unga välutbildade människor i organisationer som LUCHA kämpar för demokrati, öppenhet och rättvisa.

Där finns en framtida kraft att hoppas och tro på.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.