En minibuss med spanska registreringsskyltar och gasflaskor i har hittats i närheten av konserthallen, skriver Reuters. Foto: TT

Konsert i Rotterdam ställdes in efter terrorhot

Uppdaterad
Publicerad

En konsert i Rotterdam i Nederländerna fick ställas in och lokalen evakueras efter ett terrorhot, rapporterar lokala medier. En vit skåpbil som synts utanför evenemangslokalen stoppades och föraren togs in till förhör. Först misstänktes kopplingar till terrordådet i Barcelona, men det avfärdades senare.

En minibuss med spanska registreringsskyltar och gasflaskor i har hittats i närheten, skriver Reuters.

Insläppet till konserthallen Maassilo hade inte börjat när hotet kom in och polisen fick spärra av utanför samtidigt som kraftigt beväpnad polispersonal anlände till platsen. Minbussen undersöks nu av polisens bombgrupp.

Enligt den spanska tidningen El Pais är den gripne föraren spanjor. Spansk polis ska också ha tipsat holländsk polis om att ett möjligt terrordåd planerades.

Sångaren Miles Michaud i Allah-Las. Arkivbild. Foto: TT

Namnet upprör

I lokalen skulle det amerikanska bandet Allah-Las spela. Namnet har tidigare upprört vissa muslimer som ska ha känt sig förolämpade, berättade en av bandmedlemmarna i en intervju med The Guardian förra året. Det är oklart om hotet var kopplat till bandnamnet.

– Vi ville ha ett bandnamn som klingade lite ”heligt”. Vi kunde inte föreställa oss vad det skulle kunna föra med sig, sa sångaren till tidningen.

Det är inte första gången som bandet är tvungna att ställa in en spelning. Förra året ställdes in spelning i Turkiet in i sista stund, eftersom arrangören inte kunde garantera bandets säkerhet. Varningen kom från spansk polis och terrorhotet bekräftades av evenemangsföretaget på Twitter.

Evenemangsföretaget bekräftar terrorhotet på Twitter. Foto: Skärmdump/Twitter

Spanska skyltar

Polisen höll strax innan klockan 22 på onsdagskvällen en presskonferens ihop med Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb. Enligt borgmästaren har föraren tagits in på förhör. Bilen ska ha haft spanska registreringsskyltar.

– Han körde fram och tillbaka några gånger utanför konsertlokalen. Det kan inte bekräftas med säkerhet att det finns en länk mellan skåpilen och terrorattacken. Det kommer komma mer information inom de närmsta timmarna, säger Aboutaleb enligt holländska tidningen Algemeen dagblad.

Strax innan midnatt meddelade polisen att man bogserat bort skåpbilen för undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.