Konservativ rörelse uppmanar elever att filma sina lärare i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

I Brasilien är “skola utan parti” en snabbt växande konservativ rörelse. De uppmanar bland annat elever att filma sina lärare för att avslöja, det man anser vara, vänstervriden utbildning.

SVT:s korrespondent Tigran Feiler och fotograf Sara Murillo Cortes har träffat elever, lärare och beslutsfattare i huvudstaden Brasília för att se hur rörelsen på 16 år blivit en viktig kraft i Brasiliens politiska landskap. Men inom lärarfacket har det nya lagförslaget väckt starka känslor, och i helgen väntas landsomfattande protester mot president Jair Bolsonaro som stödjer rörelsen “Escola sem partido”. 

– Man vill egentligen skapa en skola med bara ett parti, med ett sätt att tänka. De är ute efter att misskreditera lärarna. Det är väldigt allvarligt, säger Rosilene Correa från lärarfacket.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.