I de delstater som på eget bevåg antog könsneutrala äktenskapslagar sjönk självmordsförsöken med sju procent bland gymnasieungdomar överlag, och dubbelt så mycket bland de som identifierar sig som homo- eller bisexuella. Foto: TT

Könsneutrala äktenskap kopplas till färre självmordsförsök bland unga i USA

Publicerad

Sedan könsneutrala äktenskapslagar införts i olika amerikanska delstater har självmordsförsök bland homo- och bisexuella ungdomar där konsekvent minskat, enligt en ny studie.
– Troligtvis är det tanken på att ha lika rättigheter, eller en ökad framtidstro, som ligger bakom resultaten, säger forskaren Julia Rafman till BBC.

Färre amerikanska tonåringar har försökt ta sina liv sedan det blev lagligt för personer av samma kön att gifta sig i olika delstater i USA, enligt en ny studie som publicerats i Journal of the American Medical Association of Paediatrics.

Dubbel så stor minskning bland homo- och bisexuella

Studien baserar sig på en analys av 17 års statistik, insamlad före könsneutrala äktenskap blev lagliga på riksnivå i hela USA i juni 2015, rapporterar BBC.

I de delstater som på eget bevåg antog könsneutrala äktenskapslagar innan dess sjönk självmordsförsöken med sju procent bland gymnasieungdomar överlag. Bland ungdomar som identifierar sig som homo- eller bisexuella var minskningen dubbel så stor, 14 procent.

Studien tog inte upp transpersoner som en egen grupp i statisitken.

”Konsekvenser för psykisk hälsa”

I studien medger man att man inte kan precisera hur eller varför självmordsförsöken minskar, men att att det finns tydliga bevis för ett samband med förändrad lagstiftning. Slutsatsen man drar är att könsneutrala äktenskapslagar har ”konsekvenser för psykisk hälsa”.

– Gymnasieelever är inte benägna att gifta sig inom en mycket snar framtid, så troligen är det inte en direkt följd av giftermål i sig, säger Julia Raifman, en av forskarna bakom studien, till BBC.

– Troligtvis är det tanken på att ha lika rättigheter, eller en ökad framtidstro, som ligger bakom resultaten, säger hon.

Fokus ofta på personlig miljö och inte samhällsklimat

I en ledarartikel som publicerades tillsammans med studien konstaterar Mark Hatzenbuehler, forskare kring hbtq-personers hälsa vid Columbia University, att sociala stigman är den vanligaste hypotetiska riskfaktorn för självmordsförsök bland unga, men att forskning på området ofta fokuserar på personlig miljö och inte på stigmatisering i samhället i stort.

”De här resultaten visar att det juridiska klimatet kring homo- och bisexuella ungdomar verkligen måste ges större utrymme i debatten,” menar han.

Självmordsförsök fem gånger vanligare bland homo- och bisexuella

Självmord är den näst högsta dödsorsaken bland unga i USA. I studien uppger omkring 29 procent av de tillfrågade homo- och bisexuella ungdomarna att de försökt ta sitt liv minst en gång de senaste året.

Motsvarande siffra bland heterosexuella var sex procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet