Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robbie Parker, vars 6-åriga dotter mördades under skolskjutningen i Sandy Hook, om domen mot Jones i klippet. Foto: Tyler Sizemore/AP/TT & Reuters

Konspirationsteoretikern Alex Jones krävs på 11 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Alex Jones måste betala 965 miljoner dollar – motsvarande närmre 11 miljarder kronor – i skadestånd till flera familjer till offren för masskjutningen i lågstadieskolan Sandy Hook i USA 2012, rapporterar Reuters. Han döms efter sitt påstående att skådespelare förfalskat tragedin, uppger en jury i Connecticut på onsdagen, vilket markerar den andra mångmiljondomen mot konspirationsteoretikern på drygt två månader.

Domen kom efter tre veckors vittnesförhör i en delstatsdomstol i Waterbury, Connecticut, inte långt ifrån där en beväpnad man dödade 20 barn och sex anställda vid Sandy Hook i december 2012. Jones hävdade i flera år att massakern arrangerades som en del av en hemlig plan utformad av regeringen för att skärpa vapenlagen.

Advokater för familjer till åtta Sandy Hook-offer sade under rättegången att Jones tjänade pengar i flera år på lögner om skjutningen, som drev trafik till hans högerextrema, konspirationsteoribaserade webbplats Infowars, och ökade försäljningen av olika produkter.

Dömdes även i augusti

I augusti beslutade en domstol i Texas på liknande grunder att Jones och hans företag skulle betala 49,3 miljoner dollar (cirka 556 miljoner kronor) till föräldrarna.

I klippet nedan erkänner Alex Jones att massakern inte var en bluff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konspirationsteoretikern Alex Jones erkänna att Sandy Hook-skjutningen inte var en bluff i klippet. Foto: Briana Sanchez/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.