Foto: SVT

Könssegregerad skola mot betygsklyftor

Publicerad

I USA, precis som i Sverige, ökar klyftorna mellan pojkars och flickors slutbetyg. För att lösa problemet har man på vissa skolor infört könssegregerad undervisning.

Lunchvakten håller hårt i megafonen och skriker: ”Calm down!”

Många elever har trampat genom de blänkande korridorerna sedan skolan slog upp sina portar här 2004. Men bara pojkar.

Här i ett av de mest våldsbenägna områdena i södra Bronx, bestämde sig The Eagle Academy för att bryta ett mönster. När skolan grundades tog bara 32% av de svarta och spansktalande, i New York City, examen. Lösningen, ansåg man, var att separera pojkar och flickor.

Stödjer sig på forskning om mental utveckling
Föreningen IBSC (International Boys’ School Coalition) startades 1995 och består i dag utav 263 skolor över hela världen som alla erbjuder könssegregerad utbildning för pojkar. Ett av rörelsens främsta argument för pojkskolor är att kunna erbjuda en utbildning som anpassar sig enbart efter unga män.

Som stöd använder man forskning som anser att skillnaden mellan könen i den mentala utvecklingen är så pass stor att pojkarna halkar efter om utbildningen måste anpassas till lika stor del efter flickor.

The Eagle Academy for Young Men i stadsdelen Bronx i New York är en av 76 IBSC-skolor i USA. Med dessa inkluderade räknar man med över 500 könssegregerade skolor på nationell nivå för både flickor och pojkar.

Måste sluta tänka på tjejer
Just den här lunchrasten på The Eagle Academy är det rörigt. Ändå säger den gamle rektorn, Mr Banks, att det enda sättet för de här unga männen att fokusera på skolarbetet och nå bättre betyg är att sluta tänka och titta på tjejer.

Det finns visserligen ett utbyte med ett gymnasium för bara kvinnliga elever, men det är samtidigt  den här situationen som många experter varnar för: en miljö där könsrollerna cementeras och ungdomarna inte lär sig att samarbeta med det motsatta könet.

Just den här typen av skolor växer nu snabbt här i USA och i dag finns 500 allmänna skolor i 40 delstater.

-Pojkar och flickor utvecklas olika snabbt, säger en mamma.

Det låter kanske lite inövat. Samtidigt lyfter skolledningen här fram fakta och säger att 90% av deras elever nu tar examen.

Och innan den gamle rektorn stänger dörren till lunchrummet, säger Mr Banks: glöm inte att hälsa Sverige att 5000 elever sökte de 124 lediga platser vi hade ifjol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet