Invigningen har varit men allmänheten får vänta till den 25 april med att besöka grottan. Foto: TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Konstgjord grotta konsthall för förhistoriska målningar

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har invigt en konstgjord grotta där avbildningar av förhistoriska målningar visas upp. Den falska grottan har kostat omkring en halv miljard och tagit flera år att bygga.
Motivet – att kunna visa verk som är mer än 30.000 år gamla utan att riskera att orginalen skadas.

Väggarna i hallen är täckta av djurmålningar som föreställer bland annat björnar, noshörningarar, hästar och pantrar. Djuren är exakta kopior av det som tros vara världens äldsta grottmålningar.

En världssensation

Orginalen som finns i Chauvet-grottan i södra Frankrike var en världssensation när de upptäcktes 1994.

Grottan och målningarna hade då varit helt avstängd från mänsklig kontakt i mer än 20.000 år på grund av ett stenras. Nu är den klassad som ett världsarv av FN. Enligt UNESCO är de gamla målningarna anmärkningsvärt välgjorda när det gäller skuggor, dynamik och anatomisk precision.

Hoppas på turister

Chauvet-grottan är stängd för allmänheten men i Frankrike hoppas man nu att kopian som ligger i Vallon-Pont d'Arc ska bli en populär turistattraktion när den öppnar för besökare i slutet på april.  Det har tagit fyra år att bygga grott-kopian och göra målningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer