Konteramiralen Anders Grenstad är på plats för och övervakar att det Koreanska stilleståndsavtalet följs. Till höger en bild som tros föreställa en nordkoreansk robot. Foto: TT

Konteramiralen Anders Grenstad om Nordkorea: En upptrappning men ingen krigsförklaring

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen avfyrade Nordkorea en robot som passerade över Japan och slog ner i havet. Konteramiralen Anders Grenstad säger att det är en upptrappning av läget.

– Det är en missil och det är ingen krigsförklaring, säger han.

Konteramiralen Anders Grenstad befinner sig i Sydkorea tillsammans med en svensk delegation som övervakar att det koreanska stilleståndsavtalet följs.

– Det sker inte så ofta att Nordkorea skickar en missil över ett annat lands territorium. Så att på det sättet har det politiskt blivit ett annorlunda läge. Men nere på marknivå märker man ingen skillnad.

Nordkorea-krisen

LÄS MER: Trump om Nordkoreas robot: ”Alla alternativ är möjliga”

”Det är ingen krigsförklaring”

Flera länder har reagerat starkt på att Nordkorea skjutit en robot över Japan.

– Att man väljer att skicka en missil över ett annat lands territorium är ju givetvis en upptrappning, samtidigt är det en missil och det är ingen krigsförklaring.

Den ryska regeringen säger att de är ”extremt oroade” över situationen i Nordkorea. Japans premiärminister Shinzo Abe kommenterade händelsen och sa att det var det allvarligaste hotet någonsin.

– Världen har mottagit Nordkoreas senaste budskap högt och tydligt, säger USA:s president Donald Trump.

LÄS MER: Expert: ”Nordkorea gör stora tekniska framsteg”

Tror att läget kommer att balanseras ut

– Jag räknar med att den här situationen kommer att balanseras ut på något klokt sätt. Vi får väl se vad de stora nationerna bestämmer sig för att ha för typ av motåtgärd eller sanktion, säger Anders Grenstad.

Han beskriver läget i Sydkoreas huvudstad Seoul som lugn.

– När den verbala nivån mellan Nordkoreas ledare och USA:s ledare når väldigt höga toner så kan det betyda någonting. Men här är man luttrad över provokationer och över det höga språkbruket.

TV: Hör kusliga varningssignalen i Japan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet