Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Koranbränning, Erdogan-docka och ”Kurdiska Nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Plumpa skämt om Erdogan i SVT:s satirprogram, en docka som hängdes upp och ned utanför stadshuset i Stockholm och koranen som brändes utanför turkiska ambassaden. Här är tre händelser som har skapat en spänd relation mellan Sverige och Turkiet mitt i den pågående Natoprocessen.

En händelse som på senare tid fått stor uppståndelse är den hängda Erdogan-dockan vid Stockholms stadshus. Dockan väckte starka reaktioner i Turkiet och statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade händelsen vid en pressträff i Kiruna den 13 januari.

– Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker.

Han kallade också aktionen för ”avskyvärd”.

Regeringens reaktion har fått kritik

Regeringens fördömande av dock-aktionen har fått kritik från flera håll. Men i SVT:s program 30 minuter stod utrikesminister Tobias Billström fast vid agerandet.

– Vi har en pågående relation med Turkiet som baseras på ett gott samförstånd. Att inte reagera på detta vore tämligen dumt, säger Billström.

Regeringens partiledare har uttryckt en enighet om att yttrandefrihetsgrundlagen gäller, oavsett hur den tar sig uttryck.

Tidigare har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke dock kritiserat regeringen för hur man uttalat sig.

– En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har, sade han till SVT.

I stället borde regeringen ha agerat som i fallet med utlämningar, menar Funcke – och framhållit att svensk lagstiftning och rättsordning gäller.

Se en genomgång av tre av de händelser som väckt ilska i Turkiet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.