Reaktor sex och sju vid kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa. Arkivbild. Foto: AP/TT

Körde iväg med viktiga dokument på biltaket – lamslog världens största kärnkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Kashiwazaki-Kariwa hade lagt viktiga dokument på biltaket – vilket han helt sonika glömde bort när han startade bilen och körde iväg. En tabbe som fått världens största kärnkraftverk – som redan drabbats av haverier – att fortsätta vara avstängt.

För en vecka sedan tvingades japanska Kashiwazaki-Kariwa, som alltså är världens största kärnkraftverk, att stängas av säkerhetsskäl. Nu har Kashiwazaki-Kariwa drabbats av ytterligare ett, något märkligare, missöde.

Den här gången var det en blunder från en anställd som gjort att kärnkraftverket får fortsätta vänta på en återstart.

Körde iväg – då spreds dokumenten för vinden

Många bilägare kan säkert känna igen sig i den där gången när man tankade bilen, glömde sin kopp kaffe på biltaket och brände iväg. Det var något liknande som hände den anställde vid Kashiwazaki-Kariwa.

Personen ifråga hade nämligen lagt ett gäng synnerligen viktiga papper på biltaket – något han glömde bort när han startade bilen och började åka.

Handlade om översvämningar och bränder

Fadäsen upptäcktes först efter att en lokalinvånare hittade några av dokumenten – som bland annat handlade om hur kärnkraftverket skulle hantera översvämningar och bränder.

Och historien slutar inte där – fortfarande saknas 38 sidor av de viktiga dokumenten.

Kärnkraften i Japan är under hård granskning sedan olyckan i Fukushima för drygt tio år sedan och såväl den slarvige bilföraren som dennes chef ska ha fått varningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.