Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: Finländarna tycker vi misslyckats totalt

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har de nordiska länderna lättat på de restriktioner som gällt under våren. Barer har öppnat och resor har i olika mån tillåtits. Men i Norge, Danmark och Finland ser man nu åter stigande siffror. Men Sverige-bilden står fast.
– Finländarna är oroliga för Sverige och tycker att vi har misslyckats totalt av hanteringen coronaviruset, säger SVT:s korrespondent Hasse Svens i Morgonstudion.

Finland är ett av de nordiska länder som klarat sig lindrigast. Man stängde kraftfullt samhället i våras och nu har landet öppnat upp igen. Vilket har medfört ett ökat smittotal. För en månad sedan hade Finland fem nya smittfall per dag, nu har den siffran sakta stigit till tjugo fall per dag – myndigheterna är beredda på en andra våg.

– Om en vecka kommer antagligen regeringen fatta ett beslut om att öppna gränsen till Sverige. Man har ju sett att resandet har ökat antalet smittofall. Det kom ett flyg från Nordmakedonien här i helgen med 157 passagerare och hela 24 personer hade coronaviruset på den resan. Myndigheterna ska nu testa alla som kommer från riskområden och man kommer att tvinga folk att sitta i karantän. 

Trots att Sveriges smittotal minskat är finländarna fortsatt kritiska.

– Finländarna är oroliga för Sverige och tycker att vi har misslyckats totalt av hanteringen 

”Ökade smittfall när man öppnat gränserna”

I Norge har man sett en bekymmersfull smittökning, framför allt efter det som hände på Hurtigruten. Nu har det kommit önskemål om att stänga gränsen till Sverige. 

– Men hälsovårdsministern i Norge vill inte det.  Man önskar ju först och främst ett öppet Norge och man vill inte ha stränga restriktioner. Men man har dessvärre sett att en del smitta uppstått nu när man har öppnat gränserna, säger Joakim Reigstad, redaktör på NRK.

Inte heller i Norge ser man någon förändring i norska inställningen till Sveriges strategi.

– Man ser ju att Sverige haft stort smittotal och man har ju inte heller den immunitet som man kanske skulle önskat. 

Kan bli nationell nedstängning

I Danmark hoppades man bland annat att förbudet mot folksamlingar skulle hävas och att nattklubbar skulle få lov att öppna igen – men så blev det inte.

– Regeringen har sagt att de inte tvekar att lyfta de lokala restriktionerna till nationellt igen, som då kan innebära en nedstängning i stället för öppning av landet, säger SVT:s utsände Mikael Nilsson.

Och danskarnas bild av Sverige är komplex.

– Ena sidan har kritiserat oss väldigt stark och andra sidan åkt över varje helg, shoppat och åkt till sina sommarstugor. Man har fortfarande bilden av att Sverige hanterat den här krisen på ett annorlunda och kanske dåligt sätt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.