Sundström om Zelenskyjs plan: Vill försvaga Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president har sedan kriget bröt ut på olika sätt vänt sig till regeringschefer i väst. Det är en medveten strategi, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström, som går ut på att försvaga Rysslands position.

– Planen är att se till att så många demokratiska länder i väst som möjligt visar öppet att de står på Ukrainas sida, säger han.

Ukrainas president framträdde på torsdagen inför Sveriges riksdag. Det är det senaste i raden av framträdanden inför ledare i västländer – samtidigt som Zeleskyj flitigt adresserat regeringschefer på Twitter.

Bert Sundström menar att det är en del av en medveten strategi från Ukraina – som går ut på att försvaga Ryssland.

– Planen är att se till att så många demokratiska länder i väst som möjligt visar öppet att de står på Ukrainas sida och är beredda att förse Ukraina med vapen, och därigenom visa Ryssland att motståndet inte bara kommer från Ukraina, säger han i Aktuellt.

”Kallas försvarsoperation – en lögn”

Den bild som målas upp från ryskt håll är en helt annan.

– De säger att det här en kampanj från ett nazistiskt Ukraina – med hjälp av Nato och USA – för att attackera Ryssland. Det som händer nu är en ren försvarsoperation enligt Ryssland, och det är en lögn, säger Sundström.

Att Zelenskyj i dag vände sig till Sveriges riksdag tror Bert Sundström är kopplat till att man fick stöd av Sverige i ett relativt tidigt skede.

– Att han väljer Sverige har att göra med att Sverige var ett av de första länder som beviljade utskeppning av vapen till Ukraina, säger Rysslandskorrespondenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.