Conny Baloyi säger att hon måste muta myndigheterna i Sydafrika för att kunna öppna en butik. Foto: SVT

Korruption vanligt i Sydafrika: ”Om man inte betalar händer ingenting”

Publicerad

I Afrika finns många länder som hamnar mycket långt ner på Transparency Internationals korruptionsindex, som exempelvis Somalia, Sudan och Sydsudan. SVT Nyheter har träffat människor i Soweto i Johannesburg som lever med korruptionen i vardagen.

På samma gata i Soweto där Nelson Mandela en gång bodde driver Conny Baloyi en liten affär. Hon drömmer om att öppna en mer stadigvarande butik. Men för att lyckas ordna tillstånd hos myndigheterna måste man muta sig fram säger hon. 

– Man måste betala tusen rand, kanske flera tusen för att få service. Om man inte betalar händer ingenting.

Korruption är ett stort problem

Sydafrika är långt ifrån det mest korrupta landet i Afrika. Men många upplever ändå att korruptionen som ett stort problem. 

– För att få ett jobb inom offentlig sektor måste du betala. Det här leder till att människor som inte är kvalificerade får jobb framför dem som verkligen har rätt utbildning, säger Thandokza Ndlovu.

Korruptionen är närvarande överallt i samhällsservicen och därmed människors liv. 

– Ett exempel är när du ska ta körkort. När du kommer till uppkörningen måste du betala, annars kuggas du, säger Thandokza Ndlovu

Byggde sommarboende med skattepengar

Korruptionen berör även den högsta politiska ledningen i landet. President Jacob Zuma har varit involverad i flera stora korruptionsskandaler. Den kanske mest kända är att han lät bygga ut sitt sommarresidens i Nkandla på skattebetalarnas bekostnad.

– Det börjar där uppe hos regeringen och presidenten. Så länge korruption finns där kommer den finnas längre ner i samhällsstegen, säger Lerato Matshnye som jobbar som guide i Soweto. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.