Påven Bendictus XVI tillsammans med sin butler Paolo Gabriele (längst ner t.v). Gabriele är nu anklagad för att ha läckt hemliga dokument inifrån Vatikanen. Foto: Scanpix

Korruptionsskandal skakar Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

En härva av maktspel, intriger och korruption får just nu de allra högsta nivåerna av Vatikanen att darra.

Påvens egen butler är nu formellt misstänkt för delaktighet i skandalen.

Paolo Gabriele, påvens högra hand som ofta syns i officiella sammanhang tillsammans med sin chef, greps i onsdags misstänkt för att ha haft hemliga dokument i sin ägo. Enligt italienska medier har stora mängder hemligstämplade dokument hittats i Gabrieles lägenhet innanför Vatikanens murar. I dag delgavs han formellt misstanke av en domstol i Vatikanstaten.

Butlern anses höra till påvens ”familj” och påven sade sig vara ”ledsen och sårad” när han fick höra om arresteringen, skriver italienska La Repubblica.

Enligt domstolen ska nu en bredare utredning dras igång för att undersöka om fler personer varit inblandade i läckorna.

Bankchef fick sparken

Skandalen, som i allmänt kallas för ”Vatileaks”, har rönt mycket uppmärksamhet i Italien och ses som mycket genant för Vatikanen. I den stora mängd hemliga dokument som har läckt ut till medier finns anklagelser om korruption, svågerpolitik och interna stridigheter om styret av Vatikanens bank.

Även uppgifter om avancerad skatteplanering, pedofilpräster och mörkläggning av en högt uppsatt persons homosexualitet ska finnas med i dokumenten.

I torsdags fick bankens chef Ettore Gotti Tedeschi sparken av styrelsen, enligt obekräftade rykten för att han varit en av dem som läckt interna dokument.

Ärkebiskop förflyttades

Bland dokumenten finns också en brevväxling mellan en ärkebiskop som slagit larm om omfattande korruption i Vatikanbanken och självaste påven. Ärkebiskopen Carla Maria Vigano som i breven bönfaller påven att inte bli förflyttad efter sina avslöjanden är numera Vatikanens ambassadör i Washington.

Skandalbok

Läckorna har pågått under den senaste månaden, men skandalen fick ny fart efter att boken ”Sua Santita” (”Hans helighet” på svenska) släpptes i förra veckan. Det centrala budskapet i boken (som bygger på en läckas uppgifter) är kring maktspelet i vatikanen. Hur pengar flyttas och göms undan från skattemyndigheten. Hur politiker pressas och hotas. Framförallt tycks den vara en uppgörelse med den vatikanske statssekreteraren Tarcisio Bertone, som anges som maktlysten och konspirerande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.