Oliver Ivanović (mitten) i februari 2017. Arkivbild. Foto: TT

Kosovopolitiker ihjälskjuten

Uppdaterad
Publicerad
Den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanović, 64, har skjutits ihjäl av angripare utanför sitt partihögkvarter i Mitrovica i norra Kosovo. Uppgiften bekräftas för nyhetsbyrån AP av hans advokat Nebojša Vlajić.

– Jag önskar att det inte vore sant, men läkare dödförklarade Oliver klockan 09:30 denna morgon, säger Vlajić till AP.

Serbiska medier rapporterar att Ivanović överfölls och sköts av okända angripare utanför partihögkvarteret tillhörande SDP (Medborgarinitiativspartiet), för vilket han var ledare. Enligt TT ska skytten eller skyttarna ha öppnat eld från ett fordon.

I ett uttalande fördömer Kosovos regering mordet, som kallas ”en utmaning av rättsstaten och försöken att inrätta en rättsstat i hela Kosovoterritoriet”. Våld är oacceptabelt oavsett vem som utför det och vem det riktas mot, skriver regeringen, som också uppmanar medborgare att samarbeta och ordningsmakten att bringa förövarna inför rätta.

EU och Serbien fördömer

”EU fördömer starkt mordet på Oliver Ivanovic i morse. Våra kondoleanser går i första hand till Oliver Ivanovićs familj”, skriver Maja Kocijančič, taleskvinna för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i ett uttalande till TT via e-post. Hon manar i uttalandet till lugn och återhållsamhet.

Omedelbart när mordet blev känt avbröts ett pågående EU-lett möte i Bryssel mellan Serbien och Kosovo om den infekterade relationen länderna emellan, uppger TT.

Serbiens myndighetsföreträdare i Kosovofrågor, Marko Đurić, kallar mordet ”en kriminell terrorhandling” och tillägger att ”oavsett vem som ligger bakom denna attack, och om de är serber, albaner, eller annat, måste de straffas”.

Dömdes för krigsbrott

Oliver Ivanović dömdes 2016 för krigsbrott för sin roll i Kosovokriget 1998-1999 av en EU-domstol i Kosovo. Efter överklagan från Ivanović underkändes domen, och beslut fattades om att hålla en ny rättegång.

Kosovo var tidigare en serbisk provins, men utropade självständighet den 17 februari 2008. 112 av FN:s 193 medlemsstater erkänner i dag Kosovo, däribland Sverige.

Mordet på Ivanović kommer sannolikt att öka spänningarna mellan etniska grupper i den instabila Kosovoregionen, enligt AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer