Foto: Rafiq Maqbool/AP

Minst 14 döda och 145 skadade i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen exploderade en bilbomb utanför en polisstation i Afghanistans huvudstad Kabul. 14 personer har dött och minst 145 människor har skadats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till afghanska inrikesministeriet.

Explosionen inträffade under morgonrusningen utanför en polisstation i Kabul. Talibanrörelsen, som regelbundet genomför attentat i Kabul och på andra håll i Afghanistan, har tagit på sig dådet.

– Jag hörde en hög smäll och alla rutor i min butik gick sönder. Det var glassplitter överallt, säger Ahmad Saleh, som driver en affär i närheten av polisstationen, till AFP.

Fler än 1 500 civila har dödats eller skadats i konflikten i Afghanistan enbart under juli månad, enligt FN.

– Det är en extremt oroande utveckling, inte minst eftersom det pågår någon sorts fredssamtal mitt i den här röran. Under våren ökade amerikanerna och den afghanska regeringen insatserna mot misstänkta terrorister och då har talibanerna successivt svarat med mer våld, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åström.

Stark ställning i Afghanistan

Talibanerna uppger att onsdagens attack var riktad mot ett rekryteringscenter för afghanska säkerhetsstyrkor, men i området finns även flera skolor och därför är många av de skadade kvinnor och barn.

I pågående fredssamtal mellan USA och Afghanistan kräver talibanerna att de amerikanska trupperna ska dras tillbaka.

– Talibanerna kräver att drygt 15 000 amerikanska soldater ska lämna landet. USA:s motkrav är att våldet måste upphöra och att samtal med den sittande regeringen måste komma igång, men just nu vägrar talibanerna att prata, säger Stefan Åström.

Vad har talibanerna för ställning i Afghanistan?

– De har en mycket stark ställning där man vill se ett konservativt islamiskt styre. Talibanerna har egentligen inte varit så här inflytelserika sedan 2001 när USA invaderade landet efter 11 september-attackerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.