En bil som skadats efter jordbävningen. Inga personer ska dock ha kommit till skada i skalvet. Svenske Alexander Rånge var på plats i Aten när det inträffade. Foto: AP/TT/Privat

Jordbävning i Aten

Publicerad

En jordbävning drabbade Greklands huvudstad Aten under fredagen. Ingen person ska ha skadats, skriver AP, men folk ska ha flytt ut ur byggnader i panik när skalvet inträffade.

Jordbävningen med en magnitud på 5,3 inträffade i Aten, Grekland, under fredagen. Vittnen berättar att folk flydde från byggnader i panik, skriver nyhetsbyrån Reuters. Räddningstjänsten har hittills undsatt ett tiotal personer instängda i hissar runt om i staden, enligt tv-bolaget ERT.

Det europeiska seismologiska institutet EMSC mätte skalvets epicentrum till 22 kilometer nordväst om huvudstaden. Ett vittne säger till dem att skalvet var ”kraftigt men lyckligtvis inte så långvarigt”.

Ingen person ska ha skadats, skriver AP. Mobilnätet ska delvis ha slagits ut, rapporterar AFP.

”Huset skakade”

Alexander Rånge från Tjörn utanför Göteborg är på plats i området Sepolia i Aten. Enligt honom är det en bit ifrån jordbävningen, men han kände ändå av skalvet.

– Folk sprang ut på gatan och det var lite panik, säger Alexander Rånge.

Han berättar att det är första gången som han är med om en jordbävning.

–Jag hann inte riktigt bli rädd innan det var över. Den höll bara på i kanske fem, tio sekunder. Huset skakade och några av mina familjemedlemmar blev oroliga, och då är det klart att jag blir lite orolig när de blir oroliga, säger Alexander Rånge.

Jordbävningen tros vara den första i Aten sedan 1999, då 143 personer omkom. I juli 2017 miste två personer livet i ett skalv med magnituden 6,7 på den grekiska ön Kos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer