Jordbävningen som skedde i norra Peru kunde kännas långt söderut. I videon ser man hur konsertbesökare stannar upp när lokalen skakar.. Foto: AP/TT, Reuters

Kraftig jordbävning skakar Peru

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning med magnituden 8,0 skakade norra Peru på söndagen, rapporterar USA:s geologiska myndighet USGS. Skalvet kändes så långt som till huvudstaden Lima i söder och Colombia i norr.

Det var klockan 09.41 svensk tid som ett skalv med en styrka av 8.0 på Richterskalan drabbade Peru. Jordbävningen skedde i norra delarna av landet i naturreservatet Pacaya Samiria, drygt 9 mil från orten Yurimaguas, med drygt 60 000 invånare. Totalt befinner sig 150 000 personer inom en radie av 10 mil från skalvet.

Kan kännas 25 mil bort

Skalvet uppgavs först vara på en magnitud av 7.5 men uppgraderades senare till 8.0. En så kraftig jordbävning kan kännas upp till 25 mil bort från epicentrum. Peru ligger i den så kallade ”Pacific Ring of Fire”, där majoriteten av all seismisk aktivitet, på grund av plattor som rör sig, sker.

Enligt institutet ”Pacific Tsunami Warning Center” finns inget hot om tsunamivågor efter skalvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.