Skalvet hade en preliminär magnitud på 7,6. Epicentrum var på cirka 10 kilometers djup och omkring 155 kilometer utanför östkusten till Loyautéöarna, vilka ingår i Nya Kaledonien. Foto: SVT/Johanna Engman/TT

Kraftig jordbävning utanför Nya Kaledonien

Publicerad

En kraftig jordbävning har ägt rum i Stilla havet, i närheten av ögruppen Nya Kaledonien. Pacific tsunami warning center (PTWC) utfärdade en tsunamivarning men den lyftes strax innan lunch svensk tid.

Skalvet hade en preliminär magnitud på 7,6. Epicentrum var på cirka 10 kilometers djup och omkring 155 kilometer utanför östkusten till Loyautéöarna, vilka ingår i Nya Kaledonien.

Några timmar senare uppmättes ett nytt kraftigt skalv nära Nya Kaledonien, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enligt USA:s geologiska myndighet USGS rör det sig om ett skalv på 6,6.

Myndigheter beordrade människor på plats att evakuera kustområden, då vågor på upp till tre meter var på väg att slå till mot land, skriver The Guardian.

– Om du inte har tid att utrymma bör du ta dig 300 meter iväg från kusten, eller ta dig till en höjd på minst 12 meter, sa myndigheterna som också uppmanar människor att lämna sina barn på skolan där lärare kommer ta hand om dem, och inte använda telefoner i onödan.

Det aktuella området ligger i södra delarna av Stilla havet, cirka 130 mil från Australiens östkust.

Farliga tsunamivågor från jordbävningen är möjliga inom 1 000 kilometer från epicentrum, längs kusterna i Vanatu och Nya Kaledonien, men på förmiddagen svensk tid lyftes tsunamivarningen. Jordskalvet har inte skördat några offer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer