Orkan på väg mot Filippinerna

Publicerad

En ny kraftig orkan är på väg mot Filippinerna och befaras drabba samma område som orkanen Haiyan 2013 då över 8.000 människor miste livet.

Myndigheterna har redan börjat evakuera kustnära och lågt liggande områden inför orkanens ankomst. Det gjorde man redan när Melor var en kategori två-orkan men den har snabbt ökat i styrka och växte till kategori fyra, men har nu nedgraderats till en kategori tre. Det betyder vindhastigheter på 49,6 – 58,5 meter per sekund.

Drabbar samma områden som Haiyan

Dessutom ser Melor ut att dra in över samma områden som drabbades hårt 2013 av orkanen Haiyans härjningar. Då omkom över 8.000 människor och 1,4 miljoner blev hemlösa.

Filippinerna drabbas årligen av omkring 20 orkaner av varierande styrka och konsekvenserna kan bli allt ifrån minimala till förödande.

Stormvarning i Manila

Manor spås nå östkusten måndag kväll och myndigheterna har sagt att man troligen kommer att utfärda en stormvarning också för huvudstaden Manila som ligger på västkusten. När orkanen når Manilla kommer den dock att ha försvagats till en kategori-ett orkan eller till en tropisk storm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer