Kraftigaste supermånen i år – så såg den ut runt om i världen

Publicerad

I veckan inföll året inföll årets supermåne (eller perigeum-syzygy, som man kallar det inom astronomin). Så här såg det ut runt om i världen.

Under onsdagen var månen 358 446 kilometer från jordens yta, det närmaste den kommer under året.

Månen är självklart inte större än den brukar under supermåne – det bara ser så ut. En ”supermåne” definieras inom astronomin som en nymåne eller fullmåne som inträffar när månen ligger nära sitt närmaste avstånd till jorden.

Den kommer då att ge intryck av att vara minst en tiondel större än vanligt och dessutom lysa starkare än den brukar. När månen ligger nära horisonten förstärks intrycket av en gigantisk måne ännu mer på grund av en synvilla, den så kallade månillusionen.

Se mer i klippet ovan.

FAKTA: MÅNEN

  • Månen rör sig, som de flesta himlakroppar i solsystemet, i en elliptisk bana, vilket innebär att den ligger olika långt från jorden vid olika tidpunkter.
  • En supermåne är en fullmåne när månen är som närmast jorden vilket inträffar i genomsnitt en gång per år, men ibland oftare.
  • Motsatsen till en supermåne är en mikromåne, vilket inträffar när månen är som längst bort från jorden.
  • Storleksskillnaden mellan supermånar, mikromånar och vanliga fullmånar är dock mycket liten, cirka två procent.

Källa: Populär astronomi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.